вторник, 10 ноември 2009 г.

НАЧИНИ ЗА ПРЕДПАЗВАНЕ ОТ ГРИП СПОРЕД НАРОДНАТА МЕДИЦИНА


За предпазване от грип се сдъвква скилидка чесън. Правят се няколко вдишвания през устата и през носа. Може да се глътне или да се изплюе. Повтаря се на 2-3 часа.




При грип с висока температура се прави разтривка със смес от - по 1 супена лъжица оцет, ракия и сода бикарбонат, 2 аспирина и 1 белтък. Първо се разбива белтъкът, прибавя се, докато се бърка, ракията, оцетът, натрошеният аспирин и накрая содата. С тази смес се разтрива тялото на болния. Увива се веднага с чаршаф и лежи докато се изпоти и чаршафът се намокри. Сменя се със сух чаршаф. Процедурата се прави до спадането на температурата.




При грип с кашлица се сварява 4 супени лъжици риган в 400 г. вода в продължение на 5 минути. След това се добавя 100 гр. вода и ври още 5 минути. Прецежда се и се слага мед, за да стане рядък сироп, и се пие горещ. Приема се по 1 супена лъжица сутрин, обед и вечер след ядене 3-4 дни поред. През нощта се яде мед.




1 чаша вода се кипва и се отстранява от огъня. Поставя се 1 супена лъжица мед и малко лимонов сок /или лимонтозу/ и се разбърква добре. През целия ден се пият начесто по 1-2 глътки. Прави се при грип с хрема и главоболие и налепи по гърлото.




Смесват се равни части от билките очиболец, босилек и драка и се стриват на прах. 1 чаена лъжичка от сместа се залива със 100 г. студена вода и се загрява до кипване. Когато се поохлади, течността се размесва с 1 супена лъжица мед. Това количество се приема за 1 ден, като се разделя на 4 равни части. Лечението се прилага една седмица. Може да се употреби и при бронхит, пневмония и гърлобол.


Няма коментари:

Публикуване на коментар