вторник, 10 ноември 2009 г.

НАРОДНАТА МЕДИЦИНА В БОРБА С ПРОСТУДАТА


При първите признаци на настинка с лека кашлица да се изпие наведнъж 500 г. вода, в която е престоял 10-15 минути сребърен предмет.

Правят се чайове от липа, лайка и мащерка или от липа, риган, мащерка и пелин.

Варят се половин час по 1 супена лъжица лимонов сок и ленено семе в 500 г. вода. Прецежда се, подслажда се и се пие горещо преди лягане.

При предразположение към силна простуда палците на краката се изстудяват - най-добре с много студена вода. Този начин не само лекува, но и създава имунитет за дълго време.

Обикновената хрема или простудната кашлица с немного висока температура трябва да се остави на собственото си развитие. Нужно е да се осигурява почивка и евентуално да се вземат обезболяващи или противотемпературни лекарства. Препоръчва се също да се пият и много течности.

Сутрин на гладно да се взема по 1 супена лъжица зехтин и ракия. В 9 часа се сдъвкват 3 зърна счукан черен пипер и 1 локум. В 18 часа - същото още 1 път.

Вечер преди лягане да се взема следната смес - 1 счукан аспирин се смесва с 1 супена лъжица мед и 1 супена лъжица силна ракия. Да не се дава на малки деца.

При силна простуда се прави настойка от 15-20 г. пелин и 500г. вода. Колкото повече кисне, толкова по добре/най-малко 24 часа/.Пие се по 100 до 200 г. 3 пъти на ден 15 минути преди ядене.

При силна простуда се взема парче вълнен плат и се поставя с оцет, зехтин и камфор. Поставя се върху гърдите през нощта. На врата се прави компрес от настърган хрян. В дълги вълнени чорапи се слага гореща плява и болния ги обува.

Чорапите, които ще се носят през деня, се посипват със синапено брашно. Така се ходи няколко дни. Прилага се при силна простуда.

При простуда на дете ходилото на крачето се маже с домашен сапун и се обува чорапче. След като престои 30 мин., се измива , за да не изгори кожата.

При простуда от вятър или течение с болки в гърба се прави компрес - 2 супени лъжици настърган сапун, 1 белтък и 1 супена лъжица брашно се разбиват добре. Със сместа се намазват плещите. Поставят се вестник и се увива с вълнено парче плат.

100 гр. свинска мас, 10 таблетки аспирин и 4 таблетки хинин, счукани на прах. Всички съставки се разбъркват, след което се прибавя 1 супена лъжица чист спирт.Отново се разбърква, за да стане мехлем. С него 1 път на ден се маже цялото тяло или само болното място. Продължителност на лечението - 5-10 дни. Особено ефикасно е при висока температура. Да не се прилага при деца под 3 годишна възраст.

Няма коментари:

Публикуване на коментар