вторник, 10 ноември 2009 г.

РАКЪТ НА КОЖАТА НАПАДА БЕЗ СИМПТОМИ


Между народната агенция за изучаване на рака определя слънчевата радиация като ''несъмнено канцерогенен за човека фактор'', а онколозите ненапразно наричат меланомата ''черен белег'' - тя се развива в тези клетки на кожата, които изработват пигмента меланин/на гръдски ''черен''/. Най-много такива клетки има в петната по рождение и в бенките с тъмен цвят.


Често се случва следното - живееш с бенка, която не те безпокои, но под въздействието на преките слънчеви лъчи след няколко месеца на нейно място се образува злокачествено образование, което се лекува трудно. Статистиката сочи, че през последните години децата до 12 години все по-често боледуват от меланома. Онколозите съветват родителите да не вземат децата със себе си, ако им се налага да пътуват в страни с особено силно слънце.


Доказано е , че ако всеки ден в продължение на един месец се правят слънчеви бани в тези ширини, рискът от рак на кожата нараства 5 пъти. Този риск може да се избегне, ако слънчевият тен се прави правилно - между 9 и 11 сутринта и 16-18 вечерта.


Дерматолозите посочват като най-опасни за човека късите вълни на ултравиолетовите лъчи, т.е.тези с разширение А и В. Ултравиолетовите лъчи В не проникват дълбоко в тъканите, а остават на горните слоеве на кожата и могат да предизвикат неприятни промени - от фотоалергия до меланома.


Ултравиолетовите лъчи А навлизат по-дълбоко и способстват за появата на свободните радикали, които могат да предизвикат развитието на злокачествео образование на всеки орган. Следователно задължително трябва да се използват средства за защита от слънцето.


Бъдете внимателни и наблюдавайте промените в бенките и петната по рождение - техния размер, цвят,форма, поява на нови. Образованието може да възникне и върху гладка кожа - на мястото на слънчаво изгаряне. Ако бенката е станала болезнена или от нея тече кръв, незабавно потърсете дерматолиг.

Няма коментари:

Публикуване на коментар