сряда, 18 ноември 2009 г.

шипката-изпитано средство против много болежки


В народната медицина се използват и плодовете на шипката,които се берат след зачервяването им,но преди да са омекнали.
Освен че с тях приготвяте чай против настинка,може успешно да лекувате и камани в бъбреците.
При проблеми бъбреците.
За прочистване на бъбреците и пикочния мехур от камъни и пясък помага отварата от цветовете и плодовете на шипката.При варенето на самия плод се използва само местата част,както и люспите,а семките се изхвърлят.Тази рецепта е подходяща при подобни здравословни проблеми:
75гр.плодове от шипка-цели или натрошени се варят в 1л.вода за около половин час.Така приготвената напитка се подслажда с мед,като се пие по една водна чаша вечер преди хранене.
При възпаление на бъбреците е подходяща следната отвара:
Вземат се по 100гр плодове от шипка и смес от пъпеш,30гр.костилки от череши и 200гр.мед.Всички продукти се смесват и се варят на слаб огън около половин час.След като отварата изстине се прецежда и се прибавя 100мл.ракия.Пие се по една кафена чаша 3 пъти дневно,2 часа преди хранене.
При язва на дванадесетопръстника:
В продължение на 3-4 месеца се пие следната отвара от шипки:
1с.лъжица счукани в дървено хаванче плодове се варят 15мин.в 350мл.вода на тих огън.Приема се след прицеждане като чай 3 пъти на ден след хранене.
При възпаление на простатата:
Приготвя се смес от 30гр.плодове от шипка,корени от коприва,мечо грозде,липов цвят,маточина,100гр счукани семена от пъпеш и 3-4 счукани ядки от праскови.Всичко се запарва в 1/2л. вода,кисне се 1 час и се прецежда.Към запарката се прибавя 20гр. разтопен на водна баня мед.Пие се три пъти дневно по една винена чаша 20мин.преди хранене.
При хронична умора и стрес:
Особено полезно при физическо и психическо изтощение е чаят от шипки.
Смесват се 150мл. сушени плодове от шипки,от рябина и сушени мокои и 100гр.листа от горски ягоди.Заливат се с вряща вода и се оставят да се запарят за 10 мин.За да се получи 1л. напитка,е необходима 75гр. от сместа.Пие се сутрин и вечер преди хранене,като може да се подслади с мед.
При затлъстяване:
Помага следния билков чай,който подсилва ефекта на диетата.Вземат се 3 части плод от шипки,3 части лазаркиня,4 части листа от френско грозде,2 части върбинка,2 части портокалов цвят,1 част кори от зърнастец,1 препълнена супена лъжица от сместа се накисва за 1 час в 1 чаена чаша студена вода.След това се сварява за 15 мин и се прецежда.
Пие се по 3 чаени чаши на ден в продължение на 3 седмици.След това се прави едноседмична пауза и лечението се повтаря.

Няма коментари:

Публикуване на коментар