сряда, 4 ноември 2009 г.

10-ТЕ НАЙ-МРЪСНИ МЕСТА, КОИТО ЕЖЕДНЕВНО ПОСЕЩАВАМЕ

Микробите са навсякъде, независимо дали това ни харесва. В природата съществуват изключително малко среди, които са абсолютно чисти. 90% от човешкото тяло са микроорганизми, но за щастие само 1-2% от около 60-те хиляди микроби, с които човек се сблъсква всеки ден, са потенциално опасни за хората с нормален имунитет. Съществуват определени места, където концентрацията на вредни микроорганизми е особено висока:

ПЕРАЛНЯТА - в средна порция бельо, еднократно поставена в пералнята, се съдържат около 100 милиона бактерии.

СКОРОСТНИЯ ЛОСТ - средно по него има около 200 вредни микроорганизма на кв. см.

ДВИГАТЕЛЯТ НА АВТОМОБИЛА - това е едно от най-мръсните места в колата заради съответният температурен и вентилационен режим.

ТЕЛЕФОННИТЕ АПАРАТИ - скорошно изследване показва, че по 20% от клетъчните телефони има повече вредни бактерии отколкото по кухненската мивка.

ДАМСКИТЕ ЧАНТИ - много жени ги оставят или носят на различни обществени места, където концентрацията на вредни микроорганизми е особено висока.

ДЕТСКИТЕ СЕДАЛКИ В АВТОМОБИЛА - превозването на много пътници в колата, особено на деца, води до микробна контаминация на всички повърхности особено на т.н. детски места, откъдето микроорганизмите могат лесно да попаднатвърху тялото на детето.

БУТОНИТЕ - от всякакъв вид . Те са по-трудни за почистване.

КУПЕТО НА АВТОМОБИЛА - най-мръсното място, разбира се, са изтривалките, върху които има над 200-250 микробни тела на кв.см.

ТОАЛЕТНАТА В САМОЛЕТА - въпреки редовното им почистване самолетните тоалетни се използват от много хора за кратък период от време, поради което те са ''идеалното '' място за пренасяне на вируси и бактерии.

КУХНЕНСКАТА ДЪСКА ЗА РЯЗАНЕ - върху нея много често се намират средно 200 пъти повече фекални бактерии отколкото седалката на тоалетната чиния.

Няма коментари:

Публикуване на коментар