събота, 17 октомври 2009 г.

НАЙ-ПОЛЕЗНИТЕ НАПИТКИ


ЗЕЛЕН ЧАЙ


Зеленият чай е един от най-добрите източници на антиоксиданти вещества, извеждащи токсините и възпрепятстващи образуването на нови. Благодарение на тях се препоръчва при всички видове инфекциозни заболявания, а също и за профилактика на атеросклерозата и онкологичните заболявания. Флуорът в зеления чай заздравява костите и зъбите. Зеленият чай ускорява обмяната на веществата и по този начин може да спомогне за отслабването. С помощта на 1 чаша зелен чай се изгарят около 70 калории. Зеленият чай съдържа много йод и затова се препоръчва на хората, страдащи от заболявания на щитовидната жлеза, а голямото количество флуор, който способства за укрепването на зъбния емайл, го прави полезен за здравето на зъбите. Пакетче запарен зелен чай, поставен върху очите, е полезно за премахване на възпалението и преумората. За тази цел трябва да се натрие окото със сока от пакетчето по посока от външния ъгъл на окото към вътрешния. Зеленият чай е противопоказен за страдащите от артрит и подагра, при повишена дейност на щитовидната жлеза.


ЧАЙ ОТ МЕНТА


Помага при разтройства в стомаха, облекчава коликите, стимулира храносмиласнето. Ментата притежава противоспазмено действие, премахва болката в мускулите и мускулното напрежение.


МЛЯКО


Млякото съдържа сложни въглехидрати, белтъчини и малко мазнини. Затова то се усвоява бавно, а вие усещате ситост продължително време. Благодарение на сложните въглехидрати нивото на захар в кръвта остава стабилно. Калцият в млякото помага за доброто усвояване на витамин Д, помага и на клетките да изгарят мазнините. В чаша мляко има 120 калории.


СОК ОТ КАРТОФИ


При хроничен запек, гастрит, язва на стомаха и на дванадесетопръстника, при повишена киселинност, жлъчночернодробна недостатъчност, жлъчни камъни, хемороиди, отоци. Използват се сурови обелени картофи 100 г. дават около 40 мл. сок без вкус и мирис.Може да се приема по половин чаша 1-2 пъти дневно в продължение на месец. Може да се подправи със сок от моркови и лимон. При язвена и захарна болест се препоръчва дозата да се увеличи на половин чаша 4-5 пъти дневно.


СОК ОТ ЦЕЛИНА


При физическа психическа умора, възстановяване след инфекциозни болести, ниско кръвно налягане, артрити, подагра, ревматизъм, бъбречни камъни, безапетитие неврози, импотентност, затлъстяване. Използват се стеблата. 100 гр. целина дава около 55 мл. сок с приятен вкус. Прилага се в доза 1 чаша/200г./ в продължение на 15-20 дни. Може да се смеси със сок от моркови и лимон.


Няма коментари:

Публикуване на коментар