четвъртък, 15 октомври 2009 г.

ВОДАТА - ИЗТОЧНИК НА ЗДРАВЕ И КРАСОТА


Безспорна е ролята на водата за наличието на живот. Тя осигурява транспорта на източници на енергия, ензими, хормони. За да бъде постоянен обемът на телесните течности, необходимо е да има баланс между приема и загубата на вода от организма. Тя се осъществява през отделителната система средно около 1500 мл./24 ч., чрез дишането - около 300 мл./24 ч., чрез потта, както и невидими изпарения през кожата - 700-800 мл./24ч., с изпражненията - около 100-150 мл./на ден.


Ето и няколко причини поради които да пиете повече вода:



1. ИЗЧИСТВА ТОКСИНИТЕ ОТ ОРГАНИЗМА - Тя има добър ефект върху стомашно-чревния тракт. Бъбреците са естествен филтър на организма и правилното им функциониране е пряко обвързано с всекидневното количество изпита вода.



2. ВОДАТА Е ВАЖНА ЗА ПРАВИЛНОТО ХРАНОСМИЛАНЕ - В0дата не само предотвратява появата на запек, но и участва и пряко в усвояването и преработването на храната и в химическите реакции, свързани с тях. А пак благодарение на нея преработените вещества се отделят при уриниране.



3. ВОДАТА ПОНИЖАВА РИСКА ОТ ИНФАРКТ - Хората, които пият дневно поне по 5 чаши вода, са заплашени в по-малка степен от инфаркт и сърдечни заболявания в сравнение с онези, които се ограничават с до 2 чаши вода.



4. ВОДАТА РЕГУЛИРА ТЕЛЕСНАТА ТЕМПЕРАТУРА - Водата е чудесен охладител. След активни спортни занимания често прибягваме към различни разхладителни напитки. Водата е важна за мускулите и ставите. Спортистите, особено онези, които практикуват силови спортове, знаят, че недостигът на вода в организма може да причини мускулни спазми.



5. ВОДАТА ВЪЗВРЪЩА ЕНЕРГИЯТА - Средно в горещите дни губим около 10 чаши телесни течности - чрез потенето, дишането, отделителните процеси. Дори най-лекото обезводняване може да причини намаляване на концентрацията, главоболие, раздразнителност и физическа отпадналост. Затова водата е безспорно от жизнена необходимост за правилното функциониране на организма. Нивото на кислорода в кръвоносната система е правопорпоционална на количеството вода, която изпиваме. Колкото повече кислород има в организма ни, толкова по-вече мазнини ще изгаряме, за да генерираме енергия.



6. ВОДАТА НАМАЛЯВА РИСКА ОТ ИНФЕКЦИИ - Недостигът на вода води до различни заболявания. Подобрява общото здравословно състояние. Лекарите съветват да се поемат повече течности, особено при грип или остро респираторно заболяване. Водата сваля температурата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар