Шипката пази от грип. Лечебното действие се дължи на голямото количество витамин С в плода. Веществото е 3-4 пъти повече отколкото касиса, и 10-20 пъти повече отколкото в ябълките. Цветовете на растението са богати на етерични масла. Плода има и много каротин, витамин К и Р, пектин. Освежаващо действат органичните киселини - лимонена и ябълчна, захарите.
Калиевите и натриевите соли засилват кръвообръщението, стимулират обмяната на веществата. Железните соли пазят кръвта от анемия.
Избирайте обаче само напълно узрели, изсушени на проветриво плодове/наситено оранжеви на цвят/. Зелените, презрелите и сушените на открито шипки са бедни на витамин С.
ЗА АПЕТИТ:
1.100 мл.сок от шипки, 50 мл. - от ананас, 50 мл. от вишни.
2. 100 мл.сок от ягоди, 50 мл. бананова каша, 25 мл. сок от лимон, 25 мл. сок от шипка.
Няма коментари:
Публикуване на коментар