четвъртък, 29 октомври 2009 г.

ИМАТЕ ЛИ БИЛКИ У ДОМА?


Юли и август са най-добрите месеци за приготвяне на компонентите за домашната''зелена'' аптека.За събиране на билки идете в гората или в полето задължително в някой топъл, слънчев и сух ден. Не смесвайте билките, а ги съхранявайте в отделни торбички. Билките се сушат на сянка, ако имате таванско помещение - най-добре е да ги сушите там. Желателно е помещението да бъде проветриво. Всички билки, листа, корени се слагат в отделни торбички, ушити от няколко слоя марля или платно. Към тях се прикрепят етикети с наименованието на растението и кога е събрано то. Торбичките се окачат на сухо и прохладно място. Напомняме ви какви билки трябва да има във вашата зелена аптека и срещу какви болести.


ЖЪЛТ КАНТАРИОН - за премахване на болки в стомаха, червата, за успокоително средство.


ХВОЩ - за лечение на много вътрешни болести, за бъбреците.


ЛАЙКА - за лечение на възпалителни процеси, за премахване на болки, за гаргара.


ДЯВОЛСКА УСТА - /кучешка коприва/ - успокоително средство.


МЕТЛИЧИНА - диуритично средство, добавка към настойките, които помагат при много бъбречни заболявания.


КАЛЕНДУЛА - много е добре да се добавя от нея по 2-3 изсушени цвята към отварите за лечение на стомаха, черния дроб, бъбреците.


КОПРИВА - за намаляване на кръвотеченията, за подобряване на състава на кръвта.


БРЕЗОВИ ПЪПКИ - за лечение на възпаления на лигавицата на стомаха, на язвата.


ГЛОГ - за регулиране на кръвното налягане, на сърдечната дейност.


КОРЕН НА ВАЛЕРИАНА - успокоително средство за нервите, подобрява сърдечната дейност, премахва главоболието.


ОФИКА /калина/ - в народната медицина плодовете на калината се използват като диуритично средство и лекарство за изпотяване, за спиране на кръвотечения, като леко очистително. Ако се употребява редовно, настойките и отварите от плодовете на калината действат положително върху съдовете , помагат при лекуване на атеросклероза, хипертония, бъбречни заболявания.


ШИПКА - тя е истинска съкровищноца на различни витамини, каротин, гликоза и фруктоза, пектинови вещества, лимонена и ябълкова киселина, етерични масла. По разнообразие и съдържание на витамини шипката надминава много растения. Шипковите настойки и отвари, смесени с други билки, добавката на шипка в чая помага да попълнят, пък и да обновят запаса от витамини в организма, да предотвратят и да излекуват много болести. Корените на шипката се използват за приготвяне на бани при парализа, също така - придизентерия, болести на бъбреците и жлъчката, при хипертония. Клонките и листата / отварата от тях/ премахват болките при радикулит и стомашни колики.


КАСИС - още един плод, изключително богат на витамини и други полезни микроелементи. За през зимата е хубаво да имате в къщи касис, прокаран през гевгир и смесен със захар, сок от касис, или просто сушен касис. Всичко това се препоръчва да се използва и за попълване запаса на витамини в организма, при силна простуда и при всички вътрешни болести. Много е полезно да се добавят млади листенца от касис към различни билкови отвари. Те подобряват вкусовите качества на напитките и повишават лечебното им въздействие.


ЛИСТА ОТ ОРЕХ,ХВОЯ,ДЪРВЕНИ СТЪРГОТИНИ - за лечебни бани.


Събраните билки за чай също трябва да се съхраняват по отделно. Вариантите за приготвяне на чай са многобройни. Всичко зависи от вкусовете и болестта която ви измъчва.


Започва зимата. Започват простудите. Те имат особено предпочитание към онези, които не са успели да използват благоприятното лято за каляване, не са се погрижили за витамините, а също и към онези, които независимо от рязкото понижение на температурите, не желаят да се разделят с лятното си облекло. Есента и зимата изискват топло облекло и топли обувки, в които краката винага да остават сухи - въпреки лошото време. Най-неприятните простуди се появяват най-често тогава, когато именно краката са измокрени и премръзнали.


Ако усетите първите симптоми на силна простуда, незабавно сторете следното - очистете с помоща на клизма или някакво очистително стомаха и червата, не яжте нищо , само пиите течности, при това много. Липов чай, малинов чай с мед, просто гореща вода с мед или касис, малина, сокове. Обуйте вълнени чорапи, в които сложете синап. За през ноща увиите гърба и гърдите си с вълнен шал, напоен със смес от оцет, олио и камфор. Ако ви е схванат врата и ви е тежко да дишате, направете компрес от пряснострит хрян и ги сложете на врата. Няколко дни останете в леглото, постарайте се почти нищо да не ядете, само пиите течности. Болестта ще мине незабавно, при това без каквито и да било усложнения, често съпътстващи простудите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар