понеделник, 19 октомври 2009 г.

РАСТЕНИЯ ЗА ВСЯКА БОЛЕЖКА


Лечебната сила на растенията е известна отдавна. Всяка билка действа срещу определен недъг. Ето как можете да използвате лечебните треви:


АНТИСЕПТИЧНИ - Срещу микроби отлично действат грозде, вишна, праскова, круша, девисил, стръкове от мащерка, стръкове от жълт кантарион, цветове от невен, зеле, стръкове от коприва, стръкове от лук, стръкове от полски хвощ, корени от цикория, чесън, плодове от шипка.


ПРИ УХАПВАНИЯ ОТ ЗМИИ И НАСЕКОМИ - Девисил/корени и коренища/, стръкове от жълт кантарион, плодове от малина и лимон, стръкове от полски хвощ, листа от черен бъз, листа от живовляк.


БОЛКОУСПОКОЯВАЩИ - Корени от ружа, стръкове от мащерка, риган и жълт кантарион, цветове от невен и лайка, листа от коприва, мента и широколисния живовляк, корени от цикория, семена от копър, анасон и резене.


ГАЗОДОННИ - Листа от мента, корени от глухарче, семена от анасон, копър и резене, цветове от лайка, стръкове от мащерка и риган.


ВИТАМИННИ - Праскова, диня, зеле, корени от глухарче, лук , моркови, малина, гръцки орех, домат, цвекло, хрян, чесън, плодове от шипка, ябълки, цитрусови плодове.


''ДЕЗОДОРИРАЩИ '' УСТАТА - Стръкове от мащерка, стръкове от жълт кантарион, листа от мента, плодчета от карамфил.


ПОНИЖАВАЩИ ТЕМПЕРАТУРАТА - Грозде, малина, шипка, коприва, листа от мента, цветове от липа, стръкове от мащерка, кори от върба.


ЖЛЪЧОГЕННИ - Стръкове от мащерка, жълт кантарион и полски хвощ, цветове от невен, корени от коприва, глухарче и цикория, листа от мента и розмарин, диня, моркови, домати.


КРЪВОВЪЗСТАНОВЯВАЩИ - Стръкове от жълт кантарион, листа от коприва, стръкове от овчарска торбичка, стръкове от хилядолисник, стръкове от полски хвощ, плодове от шипка, арония и черен бъз.


ПИКОЧОГОННО - Диня, грозде, лук, зеле, моркови, чесън, ябълки, магданоз, целина, листа от коприва, леска и бреза, стръкове от полски хвощ, хрян, корени от цикория.


ОТХРАЧВАЩИ - Праскови, корени от лечебна ружа, грозде, стръкове от мащерка, листа от подбел, ряпа, хрян, копър, анасон, семена от резене.


СРЕЩУ ИЗПОТЯВАНЕ - Малина, грозде, хрян, люти чушки, стръкове от мащерка, цветове от невен, черен бъз и липа, корени от глухарче, корени от цикория.


ПРОТИВОВЪЗПАЛИТЕЛНО - Корени от медицинска ружа, цикория и девисил, диня грозде, ябълка, тиква, лук стръкове от мащерка, жълт кантарион и риган, цветове от невен, хилядолисник и лайка, листа от коприва, подбел, мента и широколист живовлек, стръкове от полски хвощ, плодове от шипка.


ЗА БЪРЗО ЗАЗДРАВЯВАНЕ НА РАНИТЕ - Стръкове от кантарион, мащерка и полски хвощ, корени от глухарче и черен оман, листа от живовляк и коприва, цветове от невен и лайка, зеле, чесън, лук.


СЪРДЕЧНИ - Цветове от глог, листа от мента, корени на валериан, стръкове от дяволска уста, стръкове от бял имел, чесън, кайсия, грозде, краставици.


СЛАБИТЕЛНИ - Алое, круша, диня, тиква, кориандър, корени от коприва от цикория и от глухарче, краставици, праскови, листа от широколист живовляк, цвекло, сливи, ябълки, шипки, ленено семе, ревен, листа от сена, цветчета от рози.


СЪНОТВОРНИ И УСПОКОЯВАЩИ - Стръкове от мащерка и от жълт кантарион, цветове от невен, лайка, лавандула и липа, мак , корени от глухарче, листа от мента и маточина, шишарки от хмел.


УВЕЛИЧАВАЩИ АПЕТИТА - Девисил /корени и коренища/, стръкове от червен кантарион, бял равнец и горчив пелин, зеле, корени от глухарче, лук , ряпахрян, чесън.

Няма коментари:

Публикуване на коментар