сряда, 21 октомври 2009 г.

МАЛИНИ И КЪПИНИ ЗАТЯГАТ СТОМАХА


Още древните римляни употребявали смес от оцет, малини и гроздов мед като разхлабителна и лечебна напитка. Хипократ съветвал да се пие чай от малини, за да се предизвика силно изпотяване. И сега при простуда, температура, кашлица старите хора съветват да се пие малинов чай.Сокът от плодовете, смесен с такъв от черно френско грозде, помага на бременни при чести повръщания и на всички - при обща слабост и кървене на венците напролет.


Малините се използват широко при стомашно-чревни заболявания и диарии заради затягащия й ефект. Там, където трябва да се ограничава целулозата в храната/при гастрит и язва в период на обостряне/, плодовете се забраняват, а се препоръчва натурален малинов сок, който почти не съдържа целулоза.


Къпината също е едно от най-старите лекарствени растения. В древна Гърция са дъвчели листата й като средство за укрепване на венците - те съдържат много витамин С и дъбилни вещества, а също при диарии и всякакви кравоизлеви. И днес чаят от къпинови листа, смесени с малинови и ягодови, се използва при стомашно-чревни заболявания, катари на дихателните пътища, за гаргара при възпаления на гърлото и устната кухина. Заради високото съдържание на калиеви соли къпината е много подходяща при сърдечно-съдови и някои бъбречни заболявания. Плодовете оказват леко затягащо действие и са подходящи при хронични колити, придружени с диария.

Няма коментари:

Публикуване на коментар