вторник, 27 октомври 2009 г.

Микроорганизите,приятели или врагве


По света има голямо разнообразие от различни видове микроорганизми.Според учените повечето от бактериите са абсолютно безвредни.Някой от тях дори са полезни и имат протективна функция срещу по опасни микроорганизми.Микрофлората заема 2-3 кг от общата маса на тялото и е важна част от него.Някой специалисти я оприличават на орган,подържащ имунитета.
Микрибиологичен дисбаланс може да се установи по кожата,лигавиците,дихателните пътища.Състоянието,наречено дисбиоза,е една от основните причини за заболяванията при съвремения човек.
Какво може да добеде до микробиологичен дисбаланс:
-При здрави хора,които са подложеи на стрес,са възможно попадането патогенни микроорганизми в кръвта от червата,кожата,лигавиците,вътрешните органи.
-Лекарства антибиотиците,синтетичните хормони,имунодепресанти и дори аспирина не само патогенната флора,но и полезни бактерии в човешкото тяло.
-Моделът на хранене с преработени продукти създава условие за нарушаване на благоприятниябаланс между бактериите и намалява устойчивостта към много заболявания.
-За нарушеното здравословно състояние са виновни не само вирусите и бактериите,но и токсините,които произвежда организма.
Между китката и лакътя гъмжи от бактерии:
-Влажните зони на тялото,като носната кухина,подмишницата са идеална среда за развитие на бактериите.
-На участъците от тялото с по мазна кожа челото,раменете се развиват микробните колонии.
-Най-много видове бактерии около 44,се намират между китката и лакътя.
По женските ръце има повече микроби.
-Изпотяването-при мъжете и жените се потят по различен начин.
-Използването на хидратичен крем за ръце също е предпоставка за развитието на микроорганизми,жените го използват по често.
-Дебелината на кожата и хормоните също влияят.
Прекалената хигиена не е най-сигурният път към здравето.Редовното третиране на кожата с антибактериална продукти може да разруши естествения баланс и да доведе до унищожаване на полезните и неутралните бактерии,а мястото им да бъде заето от болестотворни микроорганизми.

Няма коментари:

Публикуване на коментар