вторник, 6 октомври 2009 г.

МЮСЛИ - ПО ДОБРАТА АЛТЕРНАТИВА


Когато сутрин бързаме за работа, няколко лъжици мюсли с мляко са идеалната закуска. Вечер пък са подходящи за лека, не натоварваща вечеря преди сън. Богат на целулоза, витамини, минерали и полезни киселини, този продукт си е извоювал почетно място в менютата на модерния човек, измествайки калоричните банички и сандвичи.


Мюсли се предлага в различни разновидности - както по съставки, така и по тяхното съотношение. Класическото мюсли - сушени плодове, пресовани пшеничени зърна и ядки, се консумира с мляко или прясно изцеден плодов сок. Базовите съставки са зърнени култури - пшеничени, овесени, ръжени или ечемични ядки. Допълват се с орехи, лешници, бадеми и различни сушени плодове - стафиди, вишни, парченца фурми, сушен банан, смокини. Непрекъснато се появяват и нови варианти с парченца шоколад, ароматизирани протеинови и нишестени гранули, захар.


Специалистите съветват на ден да се изяждат от 30 до 50 грама мюсли/около 150 ккал./залети с вода или сок. Изтъквайки многото им предимства, които ги правят отлична алтернатива, те имат и някои недостатъци. Ако сте загрижен за линията си и имате склонност към напълняване, не бива да се увличате по мюслито с шоколад, конфитюр, захар. За вас са подходящи комбинациите със стафиди или други сухи плодове, освен банани. Най-идеален вариант е мюслито само от различни зърнени ядки без всякакви добавки. Страдащите от хипертония пък трябва да внимават с вариантите с повишено съдържание на сол, тъй като тя задържа водата в организма и нарушава водно-солевия баланс. Добавките във вид на сухи тропически плодове крият риск за алергиците и за хора с нарушено храносмилане.


И все пак плюсовите на тази пълнозърнеста закуска са много повече от минусите. Мюсли са способни да извеждат от организма такива вредни съединения, като кадмий, олово, радинуклеиди. Изследване , направено в САЩ, доказва, че всекидневната сутрешна доза пълнозърнест микс от чдки и сушени плодове намалява риска от сърдечна недостатъчнист, регулира вътрешния баланс на организма.

Няма коментари:

Публикуване на коментар