понеделник, 12 октомври 2009 г.

ФИТОТЕРАПИЯТА ЛЕКУВА БРОНХИТА

Хроничният бронхит е сериозен проблем. Типичен е за сезона. Най-добрият начин за лечение в домашни условия е фитотерапията. Билкови чайове, инхалации с билки, гаргара и т.н. са все проверени от народната медицина ефикасни средства за лечение.

На хората с бронхит фитотерапевтите препоръчват да пият чайове от листа на подбел и на живовлек, от стръкове мащерка, риган и жълт кантарион, от цветове на лавандула, от корени на иглика и на ружа.

Много полезен за пиене е и студения воден извлек от ленено семе или от семена от дюли. Водния извлек се приготвя като от вечерта в 400-500 мл. вода се накисва една супена лъжица от семето. На следващия ден извлекът се прецежда и се пие на малки глътки през целия ден.

Билковите чайове, както и водните извлеци стават още по ефикасни, ако се подсладят с пчелен мед или мед от борови шишарки и борови връхчета.

Страдащите от хроничен бронхит трябва да се пазят от преохлаждане. Добра лечебна процедура за тях са и парните инхалации с етерични масла. На котлона на печката се слага да заври вода. След това съдът се дръпва от котлона и се прибавят няколко капки етерично масло от розмарин, евкалипт, бор, лавандула, кипарис или чаен храст. Изпаренията се дишат през носа и през устата. Още по-ефикасно ще е вдишването им, ако преди да се надвесите над лечебните пари покрийте главата си с хавлиена кърпа. Така вдишаните от вас пари ще навлязат по-дълбоко в дробовете ви.

Няма коментари:

Публикуване на коментар