събота, 24 октомври 2009 г.

И ВИРУСИТЕ БЯГАТ ОТ ЧЕСЪНА


Чесъна, лютите чушки, хрянът и синапът са едни от най-добрите и безвредни лекарства срещу грип, настинка, хрема, белодробни и респираторни заболявания, познати още от бабите и нашите прабаби. Активните съставки в тези храни действат по различни начини, но общото е, че пораждат наплив на течности към дихателните пътища, разреждайки по този начин задръстващите ги секрети.


Минавайки през устата, гърлото и стомаха, лютивите вещества дразнят нервните рецептори, които изпращат съобщение до главния мозък. Той от своя страна активира жлезите, разположени в дихателните пътища, и те незабавно отделят течност, караща очите да сълзят и носът да тече.Това са външните проявления на действието на активните съставки. По-важното е, че те помагат да се отпушат дихателните пътища, да се изчистят синусите и отмият дразнещите вещества.


Ако имате проблеми с дишането, по-добре хапнете нещо истински люто, отколкото да смучите ментови таблетки. Правете го три пъти седмично, ако страдате от хроничен бронхит, астма или сенна хрема. Най-добре е да изхрупате няколко сурови скилидки чесън - научно е доказано, че той убива почти 100 на сто риновируса, причиняващ хремата, грипния и респираторния вирус.

Няма коментари:

Публикуване на коментар