неделя, 25 октомври 2009 г.

ИГЛИКАТА ЦЕРИ КАШЛИЦАТА


Използват се цветът на игликата, листата и коренището на растението. Надземната част съдържа голямо количество витамин С. Достатъчно е да се изядат 2-3 листа, за да се задоволи нуждата от този витамин за един ден. Коренището съдържа фенолни гликозиди, естери на салициловата киселина, танини, поради което се използва против кашлица и бронхит, като противотемпературно и отхрачващо средство.


В нашата народна медицина стръковете на иглика се употребяват при главоболие, замайване, безсъние, задух, подагра, трудности в уринирането, нервна слабост с треперене. Сварени с мляко се препоръчват при копривна треска. Освен за всички видове кашлица , коренището се употребява при болки в пикочните пътища и бъбреците, хроничен запек.


Билката се приготвя по следния начин: 2 супени лъжици от надземната част се заливат с 500 мл. вряла вода. След изстиване се прецежда и се пие по 100 мл. преди ядене 4 пъти дневно, подсладено с мед.От коренището се взима 1 супена лъжица и се вари 5 мин. в 500 мл. вода. Пие се по същия начин.

Няма коментари:

Публикуване на коментар