неделя, 4 октомври 2009 г.

ХЕРПЕС


Почти всеки от нас е страдал от т. нар. прост херпес, този който се появява по устните след простуда. Херпесът не е просто кожно заболяване - от него страда имунната система, а и всеки орган. Вирусът засяга и уврежда нервните окончания, а такива има навсякъде в нашия организъм. Повечето от 95 на сто от хората на нашата планета са носители на херпеса първи тип. Той предизвиква раничките по устните, обривите на конюктивата на очите и въобще на всяка част от кожата в горната част на тялото. И децата могат да се инфектират, и то по въздушно-капков път. Херпес от втори тип е този, които засяга и уврежда кожата и лигавицата от долната половина на тялото. Този вид херпес се нарича генитален. От 60 до 80 на сто от хората над 35-40 години получават този тип херпес. Но голяма част от тях - 70-80 на сто, дори и инфектирани нямат клинични прояви. Останалите видове херпес не се проявяват по забележим начин. Те често се маскират под други заболявания. Например има херпесен вирус, които предизвиква повишена умора, т.е. така популярния напоследък синдром на хроничната умора.

Без да усеща нищо, болният вече се е заразил. И вирусът може да се размножава в неговия организъм. И съответно да уврежда черния дроб, далака, нервната система.

Ако ви се появи херпес на устните не по-вече от 3 пъти годишно и преминава за 5 дни - тогава няма място за притеснение. Този херпес спокойно можем да го наречем битов, предизвикан от временно понижение на имунитета т.е. в резултат на простуда, остра вирусна инфекция, стрес.. Но когато това започне да се появява по-често, задържа се по-дълго и образува масивни корички и отток, тогава вече трябва да се потърси лекар. В този случай вирусът уврежда лимфната система.

Не е възможно да се изхвърли вирусът от организма. Може съществено да се намали честотата му на проявяване, т.е. рецидива на херпеса. Така е възможно за дълго време да се постигне ремисия. Което означава, че в организма има вирус, но няма заболяване.

Няма коментари:

Публикуване на коментар