събота, 3 октомври 2009 г.

КОИ БЕНКИ СА ОПАСНИ

Бенките са образувания на нивото на кожата с променена пигментация. Те могат да се срещнат във всички части на тялото. Повечето бенки са кафеникави. Те могат да бъдат и с цвета на кожата, черни или дори сини. Цветът им се дължи на количеството пигменти/меланин/, които се намира в клетките и определя цвета на кожата. Дерматолозите разделят бенките на два вида. В зависимост от начина, по който са се появили по кожата, те са вродени и придобити.

Вродените бенки се появяват още при раждането или в първите години от живота на човек. Макар и рядко, тези образувания могат да увеличат драстично размерите си и да се превърнат в сериозен естетичен и дори здравословен проблем.

Придобитите бенки са по-често срещани. Те се появаяват през ранното детство и броят им се увеличава през пуберитета. Под различни въздействия те могат да се надигнат, да станат релефни и дори да се покрият с косми. Един от най-честите въпроси, който си задаваме, когато открием нова бенка по тялото си, е дали тя е опасна. Дерматолозите успокояват, че повечето са доброкачествени. Много рядко някои от тях могат да претърпят злокачествени промени и да се развие малигенен меланом.

Меланомът е рядко срещана, но много опасна форма на кожен рак. Проучвания сочат, че превръщането на бенките в меланом е свързано със слънчеви изгаряния. Повечето от бенките са доброкачествени и обикновено не се нуждаят от лечение или премахване. Премахването им се налага най-често отестетични съображения. Отстраняват се и в случаите, когато са разположени на места, подложени на механично дразнене - стъпала, длани, пръсти, гънки. Най-ппредпочитания метод за премахването им е така наречената хирургична ексцезия - изрязване до здрава кожа, което не крие никакви рискове за пациента.

Бенките имат склонност да се видоизменят. Процесът се нарича малигназация. Бенките се характеризират с неравномерна пигментация, неправилни граници, кървене при травма. При тях оперативното отстраняване е задължително.

Няма коментари:

Публикуване на коментар