четвъртък, 22 октомври 2009 г.

ЗЕЛЕНЧУЦИ ЗА ДУШАТА И ТЯЛОТО


Есента изобилства от пресни зеленчуци. Възползвайте се от тези натурални средства, за да подсилите имунитета си и да регулирате дейността на различните органи и системи в своя организъм. Те са и ефикасна профилактика на зачeстяващите случаи на грип и простудни заболявания.


Доматите съдържат растителни влакна, минерални вещества, витамини А,С.Е и от групата В. От набора минерални вещества особено ценен е калият, който е полезен за сърцето и стимулира отделянето на излишните течности от тялото. Магнезият помага за адаптация към студа. Желязото се препоръчва при анемия, а цинкът е необходим за растежа на клетките на кожата и косата. Калцият укрепва костите, фосфорът участва в обменни процеси. Голямо е количеството и на органични киселини, осигуряващи нормалната работа на организма като цяло. Силно изразен е и антиоксидантния ефект на доматите.


Доматения сок е идеална съставна част на маските за лице. Подмладява кожата и я тонизира.


Зелето е било възхвалявано заради лечебните си свойства от древните медици. Към тяхната висока оценка се присъединяват и съвременните лекари. То е източник на витамин С, А и от група В, на калий, фосфор, сяра, йод и желязо. Извежда излишните мазнини от организма, оптимизира дейността на червата, извайва фигурата. Укрепва имунитета, помага при безсъние и главоболие. Киселото зеле пък е отлично средство за профилактика на грипа и простудата. В него съдържанието на витамин С се повишава няколко пъти.


Чушките са поливитаминно средство, препоръчвано при хипертония, авитаминоза, болести на сърцето и черния дроб. Помага при спазми и колики в червата. Съдържащата се в тях целулоза подобрява перисталтиката, оказва положително влияние върху развитието на полезната чревна микрофлора, спомага за извеждането на шлаките и холестерола от организма. Чушките са богати на лутеин, необходим за здравето на очите. Съдържат витамин А, Е, С и от групата В, ферменти, соли на йода, медта, цинка, мангана, флуора, силиция. Изключително полезни са за физически слаби деца, бременни и кърмачки. Есенната реколта от този зеленчук е много по-полезна от лятната.


Патладжана е наричан на Изток зеленчук на дълголетието. Редовната му консумация нормализира киселинно-основното равновесие, водно-солевия обмен, подпомага извеждането на шлаките, понижава нивото на кръвната захар, укрепва сърцето и кръвоносните съдове, регулира функциите на червата. С ниската калоричност той е незаменим при болезнено затлъстяване. Включен в лечебното хранене при атеросклероза, понижава значително нивото на холестерола, понякога с 50%.


Тиквата съдържа голямо количество каротин и витамин D и С, от групата В, лесно усвояема целулоза, минерални вещества. Полезна е за зрението, костите, черния дроб, пикочо-половата система. Регулира работата на червата, стимулира кръвотворната дейност, добра профилактика е на атеросклерозата.


Цвеклото съдържа целулоза, подобряваща чревните функции, фосфор, калии и калций. Източник е на растително желязо, цинк и фолиева киселина. Богато е на витамини С,РР,Е и от групата В.

Няма коментари:

Публикуване на коментар