четвъртък, 4 март 2010 г.

АМЕНОРИЯТА /ЛИПСА НА МЕНСТРУАЦИЯ/ Е МНОГО КОВАРНА


Аменорията /липса на менструация/, може да се дължи на много причини. Това може да бъде вроден порок в развитието на половите органи, хирургична или геникологична намеса, новообразувания, а също и тежки инфекциозни заболявания. Освен това и тежки хронични болести на бъбреците, черния дроб, сърдечносъдовата система, туберколоза на белите дробове, заболявания на ендокринната система, отравяне със соли на тежки метали. Тук е мястото да кажем, закасняла менструация и липса на менструация са две различни неща. Само лекарят може да определи точното състояние, затова не се допуска никакво самолечение, преди да бъде поставена диагнозата.

След като той ви назначи лечение, може да го допълните с настойки и отвари от лекарствени билки.

Ето няколко причини,които могат да предизвикат продължително закъснение на месечния цикъл:

-При нарушение на менструалния цикъл от централен произход, случва се при стресове, травми на главния мозък, ендокринни заболявания, тумори, тежки физически натоварвания. Може да пострада изработването на хормони,които формират нормалния менстръален цикъл. Най-вече се нарушава нивото на хормони на хипофизата, а от там и регулацията на работата на яйчниците.

-Нарушения свързни с дейността на яйчниците. Това може да се случи под въздействието на различни фактори- стресове, общи заболявания, болести на женските полови органи,тумори, вредни въздействия и др.

-Менструалния цикъл може да се наруши и вследствие на травмично въздействие върху лигавицата на матката. Такива нарушения често изникват при аборт или раждане.

-Разбира се и при бременост, но това вече е нормално, съответно трябва да си купите тест и да разберете дали това е нормално.

Не забравяйте, че менструалния цикъл е много важен за здравето на жената, затова навреме се обръщайте към лекар