петък, 30 октомври 2009 г.

Красив маникюр без усилие




Грижата за ръцете и ноктите ви,трябва да ви се превърне в навик.Най-лесно е ако си направите график.Преди да започнете с маникюра си подгответе всичко необходимо.

Важно е лакочестителя,който използвате да е без съдържание на ацетон.Понеже ацетона уврежда повърхността на нокътя,изгубва блясъка си и стават меки и чупливи.Може да използвате ароматизатори,за да отпуснете ръцете си.Памучни тампони за премахване на лака.Омекотителя за кожички се използва се използва всеки път когато си правим маникюр.С помощта на омекотителя лесно може да се избутат кожичките и отпускат залепналите по нокътя кожа.При възможност от ваша страна може да използвате крем за кожички и масло за кожички.Забравете за металните пили,използвайте картонени.Ваничка за накисване на пръстите.Шпатула за кожички.С нейна помощ лесно и бързо ще избутате кожчките,но не забравяйте връхчето не трябва да е метално,защото може да повреди нокътя ви.Четка за измиване на ноктите.Всяка сутрин и вечер се измиват добре ръцете и ноктите.Полиращо блокче.Обикновено те са съчетани.С негова помощ можете да изгладите неравностите по нокътя,да ги направите по блестящи.Ножица за нокти.Използването на ножицата е много по благоприятна за използване,отколкото нокторизачката.Клещите са лесни и удобни за използване.С тя премахваме кожичките.Прозрачна основа,лак за нокти по ваш избор,защитен лак и бя молив.

След като сме си приготвили всичко необходимо,можем да започнем с маникюра.

Парвата стъпка е отстраняване на стария лак.След като напоим памучето с лакочестителя,притискаме памука за две-три секунди,след което внимателно започваме да разтриваме от долната,към горната част на нокътя.Памука се сменя често.С картонената пила оформяме нокътя според това какъв маникюр харесвате.Но не забравяйте да се съобразите и с формата на кутикулките.За да завършите нокътя използваите полиращото блокче,за изглаждане на нокътя,и за неговия блясък.Грижата за кутикулките също е важа и затова се грижим добре с тях,с нанасяне на омекотител за кожички.Следва ред на ваничката.Правим си сапунен разтвора или ако имаме соли за ръце слагаме от тях.След като ги извадим е ред на шпатулката.Избутваме кожичкие,след ваничката и омекотителя това е лесно и приятно.Клещите идват на помощ при премахване на кожичките.Уверете се че сте премахнали всички кожички.Измийте ръцете си и ги подсушете,за да премахнете следите от маслата.

Лакирането винаги започва с нанасяне на тънак слой лак.Основата е много важна за запазване на нокътя.След като сме изчакали да изсъхне основата,нанасяме два слоя лак.Завършваме с тънак слой защитен лак.Маникюрът ни е красив.Направихме маникюр бързо и лесно.





Какви витамини е необходимо да приемаме за здрави нокти


За да имаме красиви,здрави нокти е много важно да се храним здравословно.Трябва да ядем пресни продукти с много витамини и минерали.Трябва да увеличим приемането на плодове,ако може до 7 пати на ден,че и повече.Ноктите растат много бавно,затова може да не забележим промяната веднага.Какво трябва да приемаме за да имаме здрави и красиви нокти?
Трябва да консумираме риба,черен дроб,мляко,спанак,кашкавал,ядки,понеже тези продукти са богати на витамин А,който е необходим за укрепване на нокти.
В бирената мая,картофи,зърнени храни,те са богати на витамин В7 и витамин H,те правят ноктите по силни.
Витамин В2 се сдържа в морковите,спанака,ябълки,чесън.Този витамин е необходим за здрава кожа,коса и нокти.
В сиренето,яйцата се съдържа витамин В12,който спомага за обазуването на нокътни клетки.
Витамин C предпазва от поява на кожичка под нокътя.Витамин C има в доматите,червен пипер,броколи,тиква.
За да преодотвратим появата на жълтото по ноктите трябва да се храним със зелени зеленчуци,сметана,млечни продукти тъй като те са богати на витамин Е.
Калции допринася за здравотата на ноктите.Храните богати на този минерал са:тофуто,ядки,млечни продукти.
Мастни киселини като например:масло от свещица или лилия имат голямо съдържание на тази киселина.Тази киселина води до необходимото образуване на клетъчна мембрана.
Желязото е необходим за нашия организъм,но освен за организма е полезен и за ноктите.Прави ги по живи и по здрави.Трябва да увеличим приемането му.Желязо има в червеното месо,тъмнозелените зеленчуци,сушени плодове.
Магнезият е много важен за ноктите.Магнезий има в пълнозърнестия хляб,варива.
При намалено поемане на белтъчини ноктите отслабват.необходимо е по два,три пъти на ден да приемаме белтъчини.Белтъчини има в всички храни,риба,яйца,млечни продукти.
Цинка допринася за растежа на ноктите.Този минерал се намира в яйчния жълтък,бирена мая,варива,тиква.
Добре е всекидневно да включим в менюто си плодове и зеленчуци.По този начин ще осигурим на ноктите необходимите витамини минерали.

четвъртък, 29 октомври 2009 г.

ИМАТЕ ЛИ БИЛКИ У ДОМА?


Юли и август са най-добрите месеци за приготвяне на компонентите за домашната''зелена'' аптека.За събиране на билки идете в гората или в полето задължително в някой топъл, слънчев и сух ден. Не смесвайте билките, а ги съхранявайте в отделни торбички. Билките се сушат на сянка, ако имате таванско помещение - най-добре е да ги сушите там. Желателно е помещението да бъде проветриво. Всички билки, листа, корени се слагат в отделни торбички, ушити от няколко слоя марля или платно. Към тях се прикрепят етикети с наименованието на растението и кога е събрано то. Торбичките се окачат на сухо и прохладно място. Напомняме ви какви билки трябва да има във вашата зелена аптека и срещу какви болести.


ЖЪЛТ КАНТАРИОН - за премахване на болки в стомаха, червата, за успокоително средство.


ХВОЩ - за лечение на много вътрешни болести, за бъбреците.


ЛАЙКА - за лечение на възпалителни процеси, за премахване на болки, за гаргара.


ДЯВОЛСКА УСТА - /кучешка коприва/ - успокоително средство.


МЕТЛИЧИНА - диуритично средство, добавка към настойките, които помагат при много бъбречни заболявания.


КАЛЕНДУЛА - много е добре да се добавя от нея по 2-3 изсушени цвята към отварите за лечение на стомаха, черния дроб, бъбреците.


КОПРИВА - за намаляване на кръвотеченията, за подобряване на състава на кръвта.


БРЕЗОВИ ПЪПКИ - за лечение на възпаления на лигавицата на стомаха, на язвата.


ГЛОГ - за регулиране на кръвното налягане, на сърдечната дейност.


КОРЕН НА ВАЛЕРИАНА - успокоително средство за нервите, подобрява сърдечната дейност, премахва главоболието.


ОФИКА /калина/ - в народната медицина плодовете на калината се използват като диуритично средство и лекарство за изпотяване, за спиране на кръвотечения, като леко очистително. Ако се употребява редовно, настойките и отварите от плодовете на калината действат положително върху съдовете , помагат при лекуване на атеросклероза, хипертония, бъбречни заболявания.


ШИПКА - тя е истинска съкровищноца на различни витамини, каротин, гликоза и фруктоза, пектинови вещества, лимонена и ябълкова киселина, етерични масла. По разнообразие и съдържание на витамини шипката надминава много растения. Шипковите настойки и отвари, смесени с други билки, добавката на шипка в чая помага да попълнят, пък и да обновят запаса от витамини в организма, да предотвратят и да излекуват много болести. Корените на шипката се използват за приготвяне на бани при парализа, също така - придизентерия, болести на бъбреците и жлъчката, при хипертония. Клонките и листата / отварата от тях/ премахват болките при радикулит и стомашни колики.


КАСИС - още един плод, изключително богат на витамини и други полезни микроелементи. За през зимата е хубаво да имате в къщи касис, прокаран през гевгир и смесен със захар, сок от касис, или просто сушен касис. Всичко това се препоръчва да се използва и за попълване запаса на витамини в организма, при силна простуда и при всички вътрешни болести. Много е полезно да се добавят млади листенца от касис към различни билкови отвари. Те подобряват вкусовите качества на напитките и повишават лечебното им въздействие.


ЛИСТА ОТ ОРЕХ,ХВОЯ,ДЪРВЕНИ СТЪРГОТИНИ - за лечебни бани.


Събраните билки за чай също трябва да се съхраняват по отделно. Вариантите за приготвяне на чай са многобройни. Всичко зависи от вкусовете и болестта която ви измъчва.


Започва зимата. Започват простудите. Те имат особено предпочитание към онези, които не са успели да използват благоприятното лято за каляване, не са се погрижили за витамините, а също и към онези, които независимо от рязкото понижение на температурите, не желаят да се разделят с лятното си облекло. Есента и зимата изискват топло облекло и топли обувки, в които краката винага да остават сухи - въпреки лошото време. Най-неприятните простуди се появяват най-често тогава, когато именно краката са измокрени и премръзнали.


Ако усетите първите симптоми на силна простуда, незабавно сторете следното - очистете с помоща на клизма или някакво очистително стомаха и червата, не яжте нищо , само пиите течности, при това много. Липов чай, малинов чай с мед, просто гореща вода с мед или касис, малина, сокове. Обуйте вълнени чорапи, в които сложете синап. За през ноща увиите гърба и гърдите си с вълнен шал, напоен със смес от оцет, олио и камфор. Ако ви е схванат врата и ви е тежко да дишате, направете компрес от пряснострит хрян и ги сложете на врата. Няколко дни останете в леглото, постарайте се почти нищо да не ядете, само пиите течности. Болестта ще мине незабавно, при това без каквито и да било усложнения, често съпътстващи простудите.

сряда, 28 октомври 2009 г.

Тиквени кюфтенца


Необходими продукти:
3-4 средно големи тиквички
3-4 стръка зелен лук
4 яйца
половин връзка копър
1 чаена чаша брашно
сол на вкус
смлян черен пипер
олио за запържване
Начин на приготвяне:
Тиквичките се настъргват на едро ренде в купа,добавя се ситно нарязаният лук,копър,сол и черен пипер.Към сместа се добавят едно по едно яйцата и тя много добре се разбърква.Постепенно се сипва брашното зависи от това доколко водни са тиквичките.В силно сгорещената мазнина се изсипва по една супена лъжица от сместа.Пържи се до златисто и се обръща.Тиквените кюфтета се поднасят топли.Времето за подготовка е около 20мин.,а за пържене около 3040 мин.

ЗА СТОМАШНИТЕ БОЛЕСТИ - РЕЖИМ


Ако често ви боли стомах, ако имате киселини и други стомашни смущения, опитайте се да се придържате към следния начин на живот и режим в продължение на 1-3 месеца. Преди всичко - не бива да се пие алкохол и да се пуши. Да не се яде нищо пикантно и кисело, да не се употребява горчица, пипер, тлъсто свинско месо, пържена или дълго варена храна. Можете да ядете хляб, но в ограничени количества и най-добре препечен. Чай и кафе - също в ограничени количества.


И още едно условие - необходимо е старателно да предъвквате храната, за да се смеси със слюнката. В никакъв случай да не ядете, когато сте уморени. Първо си починете. После уточнете дали наистина сте толкова гладни, колкото ви се е сторило. Нали умората се усеща като глад.


Според древните знахари много стомашни болести се лекуват с правилно рационално хранене и билки. Ето един от начините за лекуване на колит.


В една чаша вряла вода се запарват по една чаена лъжичка червен кантарион, конски босилек и лайка. Пие се по една супена лъжица на всеки два часа, около 7-8 пъти дневно в продължение на 1-3 месеца. След това можете да пиете 2-3 пити дневно, докато оздравеете напълно. Строга диета и тази отвара от билки се препоръчва от много лекари не само при колит, но и при други стомашно-чревни заболявания.


Народен лек за повишена киселинност в стомаха е сокът от моркови. Колкото по-висока е киселинноста, толкова повече сок трябва да пиете. Това е старинно средство , известно от векове в Русия, в Сибир.

вторник, 27 октомври 2009 г.

Микроорганизите,приятели или врагве


По света има голямо разнообразие от различни видове микроорганизми.Според учените повечето от бактериите са абсолютно безвредни.Някой от тях дори са полезни и имат протективна функция срещу по опасни микроорганизми.Микрофлората заема 2-3 кг от общата маса на тялото и е важна част от него.Някой специалисти я оприличават на орган,подържащ имунитета.
Микрибиологичен дисбаланс може да се установи по кожата,лигавиците,дихателните пътища.Състоянието,наречено дисбиоза,е една от основните причини за заболяванията при съвремения човек.
Какво може да добеде до микробиологичен дисбаланс:
-При здрави хора,които са подложеи на стрес,са възможно попадането патогенни микроорганизми в кръвта от червата,кожата,лигавиците,вътрешните органи.
-Лекарства антибиотиците,синтетичните хормони,имунодепресанти и дори аспирина не само патогенната флора,но и полезни бактерии в човешкото тяло.
-Моделът на хранене с преработени продукти създава условие за нарушаване на благоприятниябаланс между бактериите и намалява устойчивостта към много заболявания.
-За нарушеното здравословно състояние са виновни не само вирусите и бактериите,но и токсините,които произвежда организма.
Между китката и лакътя гъмжи от бактерии:
-Влажните зони на тялото,като носната кухина,подмишницата са идеална среда за развитие на бактериите.
-На участъците от тялото с по мазна кожа челото,раменете се развиват микробните колонии.
-Най-много видове бактерии около 44,се намират между китката и лакътя.
По женските ръце има повече микроби.
-Изпотяването-при мъжете и жените се потят по различен начин.
-Използването на хидратичен крем за ръце също е предпоставка за развитието на микроорганизми,жените го използват по често.
-Дебелината на кожата и хормоните също влияят.
Прекалената хигиена не е най-сигурният път към здравето.Редовното третиране на кожата с антибактериална продукти може да разруши естествения баланс и да доведе до унищожаване на полезните и неутралните бактерии,а мястото им да бъде заето от болестотворни микроорганизми.

КАКВО ЯДЕМ И КАКВО ТРЯБВА ДА ЯДЕМ


Никой от нас, освен лекарите, не знае как изглежда дебелото черво. При повечето хора то е прекомерно замърсено от различни ненужни вещества. Най-вече ние сами сме виновни за това. Защото три пъти дневно натоварваме храносмилателната система с продукти, за които нито стомаха нито червата са подготвени. Честия с голямо съдържание на нишесте, различни тестени изделия / особено сладкишите/, пържени картофи, месо покриват с дебел слой лигавицата на червата, започват да гният, да образуват микроби. Ако човек има землист цвят на лицето, неприятна миризма в устата, гадене, болки в стомаха и червата, запек, можете да бъдете сигурни, че той сигурно има страхотно замърсяване на дебелото черво и е зле с черния дроб.


Можем ли да се избавим от това? Разбира се. Научете се да консумирате голямо количество зеленчуци, плодове - най-вече в суров вид. Моркови, лук, прясно и кисело зеле, ряпа и ябълки. От тях приготвяйте салати, като комбинирате зеленчуците по свой вкус. Вариантите са безброи. Суровите плодове и зеленчуци играят ролята на своеобразна метла, която прочиства червата, измита ненужните вещества и подобрява процеса на храносмилането. Промяната на системата на хранене веднага ще се отрази на вашия облик. Ще се освежи и ще стане по-еластична кожата, ще изчезнат белите налепи по езика, металния вкус в устата, гаденето.


Има хора , за които е много трудно да променят хранително-вкусовите си навици. Е, какво пък , ако искате да бъдете млади и здрави, принуждавайте се по друг начин да приготвяте закуските, обедите, вечерите. За да облекчите този процес, пийте повече сокове, вода с мед, билкови отвари от жълт кантарион, лайка, мента, пача трева.


Когато плодовете и зеленчуците се превърнат във ваша ежедневна необходимост, ще я почувствате сами. Но ако организмът ви започне ''да крещи'' за по-вече растителна храна, тогава включете в менюто си и малко брашнени и нишестени компоненти. Но внимателно. Защото новото привикване ще стане по бързо, отколкото отвикването.


И още един съвет. Ако сте прехвърлили 40-те, забравете всичко мазно и пържено.

понеделник, 26 октомври 2009 г.

Торта с бишкоти и мармалад


Продукти:
2 пакетчета бишкоти
2 чаени чаши прясно мляко
250гр. пудра захар
3 яйца
150гр шоколад
100гр ягодов мармалад
200гр. сметана
Приготвяне:
Половината от млякото се разбива с пудра захар.Прибавят се жълтъците един по един.Сместа се разбива още 5 минути,след което към нея се прибавят разтопеният шоколад и белтъците,разбиват се на сняг.Бишкотите се намазват с мармалад и с едната част от тях се покрива дъното на формата за тортата.Отстрани се нареждат изправени по ръба на формата.В средата се изсипва кремът.Тортата се поставя в хладилник.След 5-6 часа се обръща в поднос и се покрива с разбита подсладена сметана.И върху сметаната слагаме мармалад от ягоди.

салата купол

Продукти:
200-300г варено месо

3-4 варени картофа

3 твърдо варени яйца

2-3 моркова

1 чаша натрошени орехи

100-150г кашкавал

1 нар

грах от консерва

1 майонеза

шунка

Приготвяне:

Подбираме не тлъсто месо и го сваряваме до пълна готовност.Пожелание вместо сварено може да използваме пушено месо.Нарязваме го на дребно.Салатата приготвяме като редим отделни слоеве и ги мажем с майонеза.Всеки следващ ред е по малък т предишния и накрая се получава форма на купол.На дъното в голяма чиния настъргваме първо картофите на едно ренде.Намазваме с майонеза.След това е ред на месото и отново тънък слой майонеза.Отгоре настъргваме яйцата и намазваме с майонеза.Оставяме салатата да се овкуси за час-два в хладилника и украсяваме с зърна от нар и грах,яйца и шунка,според фантазията си.

Пълнена кокошка със зеленчуци


Продукти:
една кокошка
кромид лук
растително масло
150мл ориз
червен пипер
черен пипер
сол магданоз
джоджен
картофи
мазнина за пържене
Приготвяне:
Дреболиите на кокошката се нарязват и сваряват.В част от мазнината се задушават до омекване ситно нарязания лук,а след това се прибавя ориза и червеният пипер.
Оризът се залива с бульон и се държи на огъня,докато набъбне.След това се прибавят дреболиите,магданозът и джодженът,нарязани на ситно,черен пипер и сол на вкус.С тази смес се пълни кокошката,предварително осолена от вътре и отвън.Зашива се отворът и напълнената кокошка се поставя в тавичка.
Залива се с 1/2 чаени чаши топла вода и се пече,като от време на време се поива с отделения в тавичката сос.

Палачинки пълнени с пилешко месо


Продукти:
пилешко месо от едно пиле
200-250г майонеза
черен пипер
сол
100г кашкавал
губи-нарязани и задушени
Приготвяне:
Сварете пилешкото месо иго нарежете на ситно.
Смесете нарязаното пилешко месо,майонезата,подправките и гъбите.сложете част от сместа в плачинката и ги навийте на руло.
навийте всички палачинки и ги подредете в тава една до друга.
Отгоре настържете кашкавал и ги запечете в фурната,докато се зачерви кашкавалът.

Пиле фюжън



Продукти:

1 пиле около килограм и половина

чили

канела

сол

За соса:

1кг сини сливи

половин литър вода

2с.л.оцет

200гр.захар

3 малки червени люти чушки

щипка джинджифил

Приготвяне:

В дълбока тенджера сипете всички съставки за соса.

Кипнете и варете на силен огън да леко сгъстяване.

Прецедете през фино сито или цедка.

Смесете сол,чили и канела и оваляйте предварително

нарязаното на късове пиле.

Сварете на пара около 40 мин.Охладете и сложете в

хладилника за няколко минути.

После запържете пилешките мръвки в малко предварително

затоплен зехтин,докато хванат златиста коричка.

Сервирайте с гарнитура от печени и обелени зелени чушки

и част от сварените за соса сливи,като залеете всичко с

приготвения и охладен сос.

неделя, 25 октомври 2009 г.

ВСЯКО ЛИЦЕ СИ ЗАСЛУЖАВА ПРИЧЕСКАТА


Когато си правим прическа добре е да се съобразяваме и с формата на лицето си.


ТРИЪГЪЛНО ЛИЦЕ - Идеалната прическа е къса, с добре подстригана и оформена коса, с малък перчем или бретон. Покрийте с косата равните страни на лицето.


КВАДРАТНО - То е с широка повърхност и ъгловата брадичка. Най-подходящата прическа е къса коса до ушите, по добре накъдрена.


КРЪГЛО - Ще изглежда добре, ако косата е с дължина до раменете. Така ще заличи неговата закръгленост. Косата е сресана на път, с лек бретон, като в горната част може малко да се тупира


ОВАЛНО - Ако челото и брадичката са прекалено издължени, добре ще ви стоят едрите букли.


ДОМАШНА КОЗМЕТИКА


ЯБЪЛКА ПРИ ПОДПУХНАЛИ ОЧИ


Ако сте си легнали късно и на сутринта очите ви са подпухнали, ще ви помогне ябълката. Два ледено студени резена се налагат върху слъзните торбички и след 10 минути се отстраняват, а лицето се изплаква с хладка вода и кожата около очите се намазва с подхранващ крем.


КАЙМАКЪТ ПРАВИ КОЖАТА КАДИФЕНА


Каймакът от неварено мляко е изпитано средство против бръчки. Веднъж седмично нанасяйте дебел слой върху почистеното лице и шия и оставете да действа половин час.


Помага и маската от разбит жълтък и чаена лъжичка зехтин. След 10 минути върху този слой нанесете гъстата пяна от разбития белтък. След 15 минути изплакнете с хладка вода.

ИГЛИКАТА ЦЕРИ КАШЛИЦАТА


Използват се цветът на игликата, листата и коренището на растението. Надземната част съдържа голямо количество витамин С. Достатъчно е да се изядат 2-3 листа, за да се задоволи нуждата от този витамин за един ден. Коренището съдържа фенолни гликозиди, естери на салициловата киселина, танини, поради което се използва против кашлица и бронхит, като противотемпературно и отхрачващо средство.


В нашата народна медицина стръковете на иглика се употребяват при главоболие, замайване, безсъние, задух, подагра, трудности в уринирането, нервна слабост с треперене. Сварени с мляко се препоръчват при копривна треска. Освен за всички видове кашлица , коренището се употребява при болки в пикочните пътища и бъбреците, хроничен запек.


Билката се приготвя по следния начин: 2 супени лъжици от надземната част се заливат с 500 мл. вряла вода. След изстиване се прецежда и се пие по 100 мл. преди ядене 4 пъти дневно, подсладено с мед.От коренището се взима 1 супена лъжица и се вари 5 мин. в 500 мл. вода. Пие се по същия начин.

събота, 24 октомври 2009 г.

Тренирай в движение


Всекидневно ние можем да правим упражнения.Това може да стане в движение,заедно с други действия,които запълват нашето всекидневие.

Където и да сме можем да се погрижим да укрепим коремните си мускули.

В леглото,пред телевизора или компютъра,в метрото,автобуса или на работа,може да опитате следното упражнение.Отпуснете максимално коремните
мускули,изправете гърба си.След,което започнете бавно да прибирате корема си и дълбоко дишайте.Правете това упражнение всеки ден и колкото пати имате възможност.Но не го правете след ядене,може да усетите гадене.

Докато пътуваме с автобуса можем да правим незабележими тренировки.Ако сте прав и можете да се хваните някъде,започнете да се надигате на пръсти парво на единия после на другия крак.Ако сте седнали може да правите упражнения на врата си.

Ако се движим с отпуснати рамене и леко прегърбени,трябва да сложим край на това.Изпънете гръбначния си стълб и сложете шията и главата си в една вертикално ос с него.Походката ви ще стане елегантна и секси.

Когато сутрин се събуждаме не трябва да ставаме рязко.За да навлезете без стрес в новия ден.Деня се започва с най-важното упражнение протегнете цялото си тяло като правите леки кръгови движения с главата.

Съществуват и движения с средна активност,към които се отнасят всички ежедневни дейности.Дали ще домакинстваме в къщи,ще пазаруваме или ще ходите пеша,няма значение.Всяко от тези неща влияе особено върху тялото.

Трябва да се спортува всеки ден,защото ако не след около две седмици мускулите ни ще са отвикнали от обичайното натоварване,а и излишните килограми започват да се трупат.

оризова салата и други интересни салати


Необходимите продукти са:

200гр.червени пиперки

300гр.зелен грах

50мл.оцет

царевица

сол на вкус

черен пипер

Начин на приготовление:

Чушките се изпичат и почистват

от семето на пиперките.Нареждате ги

по дължина.Прибавя се предварително се варения ориз.

Разбърквате и прибавяте граха,царевица,солта и черния

пипер,и оцет.Всичко объркваме добре и салатата ни е готова



Салатата на баба:

Необходимите продукти са:

Домати,краставици,зеле,моркови,моркови,крутони,

олио,оцет,сол.

Всички продукти се нарязват и объркват заедно.

Прибавя се олио,оцет и сол на вкус.


Салата Ира

Необходими продукти:

Картофи

кашкавал

пилешко месо от гърди

царевица

гъби

Начин на приготовление:

Картофи те се върят,гъбите и пилешките гърди се запържват по отделно

След като всичко е готово.Объркваме всички продукти заедно.



Италианска салата

Необходими продукти:

Макарони

домати

краставици

зелена салата

кашкавал

шунка

лук

Начин на приготовление:

Необходимо е макароните да се сварят.Всички останали продукти

се нарязват и се прибавят към изстиналите макарони.

Объркват се добре и салатата е готова.


Салата Наоми

Необходими продукти:

зеле

моркови

ябълки

краставици

целина

сол

олио

оцет

Всички продукти се нарязват и объркват заедно.

И ВИРУСИТЕ БЯГАТ ОТ ЧЕСЪНА


Чесъна, лютите чушки, хрянът и синапът са едни от най-добрите и безвредни лекарства срещу грип, настинка, хрема, белодробни и респираторни заболявания, познати още от бабите и нашите прабаби. Активните съставки в тези храни действат по различни начини, но общото е, че пораждат наплив на течности към дихателните пътища, разреждайки по този начин задръстващите ги секрети.


Минавайки през устата, гърлото и стомаха, лютивите вещества дразнят нервните рецептори, които изпращат съобщение до главния мозък. Той от своя страна активира жлезите, разположени в дихателните пътища, и те незабавно отделят течност, караща очите да сълзят и носът да тече.Това са външните проявления на действието на активните съставки. По-важното е, че те помагат да се отпушат дихателните пътища, да се изчистят синусите и отмият дразнещите вещества.


Ако имате проблеми с дишането, по-добре хапнете нещо истински люто, отколкото да смучите ментови таблетки. Правете го три пъти седмично, ако страдате от хроничен бронхит, астма или сенна хрема. Най-добре е да изхрупате няколко сурови скилидки чесън - научно е доказано, че той убива почти 100 на сто риновируса, причиняващ хремата, грипния и респираторния вирус.

ПРИ ХРЕМА ЗАБРАВЕТЕ МЛЯКОТО


Никой не оспорва, че млякото е полезно, но само за здравите.


Когато страда от хрема или грип, човек диша през устата. Това изсушава лигавицата на дихателния тракт - нещо, което прави добра услуга на вирусите. Известно е, че те се въдят по-трудно във влажна среда. Затова лекарите препоръчват при простуда от 6-8 чаши топли течности на ден - освен влагата, и топлината допълнително мори вирусите.


За целта може да се използва вода, чай, бульон, но не и мляко, предупреждава народната медицина. Според нея то усилва отделянето на секрети от лигавицата и така ви кара да чувствате носа си още по-задръстен. Неотдавна специалисти опровергаха твърдението, доказвайки, че млякото не предизвиква отделянето на по-вече секрети от носа и белите дробове. По скоро то, обратно на лютивите храни, притъпява рецепторите в устната кухина и стомаха и потиска отделянето на воднисти секрети, като по този начин удължава усещането за запушване. Все пак специалистите не препоръчват да се пие мляко по време на хрема. Същото важи и за хора, които имат проблеми със синусите.

четвъртък, 22 октомври 2009 г.

Рефлексните точки на ходилата

Стимулация на мозъка-разтрийте цялата възглавничка на палеца на крака.
Главоболие в областта на синусите-масажирайте пръстите си отстрани и отдолу.
Главоболие в областта на челото-Разтрийте областта точно под нокътя на палеца.
Напрежение или болки в раменете-в продължение на 6-7 секунди,леко пощипвайте и разтривайте точката между четвъртия и петия пръст.
Облекчаване на общия стрес-основната точка се намира в горната част на ходилото,между палеца и показалеца.
Безсъние-масажирайте точката,която се намира четири пръста над глезена,от вътрешната страна на крака.
Гадене-с помощта на палците на ръцете разтрийте цялото ходило.Концентрирайте се върху чувствителните места и леко ги намачкайте с палци.
Болки във врата-с палците на ръцете си разтрийте външната част на ходилото.
Раздразнителност-Силно се натиска точката на слънчевия сплит едновременно върху двата крака.

Различните части на пръстите и ходилата са свързани с органи или системите на организма.
Палеца отговаря на главата и мозъка,петата на кръста,възглавничките под палеца на белите дробове

Грижа за ходилата

Мийте краката си всеки ден с топла сапунена вода(не ги киснете в гореща вода)
Подсушавайте ги добре,особено между пръстите.
Ако кожата ви е суха,нанасяйте овлажняващ крем върху цялото стъпало,но не и между пръстите.
Посипвайте ходилата си с малко количество пудра за да не се изпотяват.
Редовно ексфолиирайте краката си.След десет минутната отпускаща вана,премахнете твърдата кожа с помощта на пемза.
Периодично подрязвайте ноктите на краката си с помощта на клещи.Добре е парво да се омекотят,като ги накиснете във вода.
За да омекотите кожата,преди лягане нанесете върху стъпалата тънък слой вазелин и обуйте памучни чорпи.
Добре е редовно а си правите домашен педикюр.
Дръжте краката си на топло и правете упражнения.
Носете удобни обувки.
Нотите на каката са о предразположени към поява на гъбички,отколкото ноктите на ръцете.Чистите и сухи крака не са застрашени от болест.Сменяйте чорапите и секи ден.
Ако имате крака,които имат неприятна миризма е добре всеки ден да ги измивате,да носите чорапи от естествена материя.

ЗЕЛЕНЧУЦИ ЗА ДУШАТА И ТЯЛОТО


Есента изобилства от пресни зеленчуци. Възползвайте се от тези натурални средства, за да подсилите имунитета си и да регулирате дейността на различните органи и системи в своя организъм. Те са и ефикасна профилактика на зачeстяващите случаи на грип и простудни заболявания.


Доматите съдържат растителни влакна, минерални вещества, витамини А,С.Е и от групата В. От набора минерални вещества особено ценен е калият, който е полезен за сърцето и стимулира отделянето на излишните течности от тялото. Магнезият помага за адаптация към студа. Желязото се препоръчва при анемия, а цинкът е необходим за растежа на клетките на кожата и косата. Калцият укрепва костите, фосфорът участва в обменни процеси. Голямо е количеството и на органични киселини, осигуряващи нормалната работа на организма като цяло. Силно изразен е и антиоксидантния ефект на доматите.


Доматения сок е идеална съставна част на маските за лице. Подмладява кожата и я тонизира.


Зелето е било възхвалявано заради лечебните си свойства от древните медици. Към тяхната висока оценка се присъединяват и съвременните лекари. То е източник на витамин С, А и от група В, на калий, фосфор, сяра, йод и желязо. Извежда излишните мазнини от организма, оптимизира дейността на червата, извайва фигурата. Укрепва имунитета, помага при безсъние и главоболие. Киселото зеле пък е отлично средство за профилактика на грипа и простудата. В него съдържанието на витамин С се повишава няколко пъти.


Чушките са поливитаминно средство, препоръчвано при хипертония, авитаминоза, болести на сърцето и черния дроб. Помага при спазми и колики в червата. Съдържащата се в тях целулоза подобрява перисталтиката, оказва положително влияние върху развитието на полезната чревна микрофлора, спомага за извеждането на шлаките и холестерола от организма. Чушките са богати на лутеин, необходим за здравето на очите. Съдържат витамин А, Е, С и от групата В, ферменти, соли на йода, медта, цинка, мангана, флуора, силиция. Изключително полезни са за физически слаби деца, бременни и кърмачки. Есенната реколта от този зеленчук е много по-полезна от лятната.


Патладжана е наричан на Изток зеленчук на дълголетието. Редовната му консумация нормализира киселинно-основното равновесие, водно-солевия обмен, подпомага извеждането на шлаките, понижава нивото на кръвната захар, укрепва сърцето и кръвоносните съдове, регулира функциите на червата. С ниската калоричност той е незаменим при болезнено затлъстяване. Включен в лечебното хранене при атеросклероза, понижава значително нивото на холестерола, понякога с 50%.


Тиквата съдържа голямо количество каротин и витамин D и С, от групата В, лесно усвояема целулоза, минерални вещества. Полезна е за зрението, костите, черния дроб, пикочо-половата система. Регулира работата на червата, стимулира кръвотворната дейност, добра профилактика е на атеросклерозата.


Цвеклото съдържа целулоза, подобряваща чревните функции, фосфор, калии и калций. Източник е на растително желязо, цинк и фолиева киселина. Богато е на витамини С,РР,Е и от групата В.

БИСКВИТЕНА ТОРТА


НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:


2 пакета обикновени бисквити


400 г. заквасена сметана


1/2 ч.ч. захар


4 с.л. сладко от кайсии


1 пакетче ванилия


200 гр. кисело мляко


2 с.л. шоколадови пръчици


НАЧИН НА ПРИГОТОВЛЕНИЕ:


В купа се смесват сметаната, захарта, сладкото, ванилията, киселото мляко и част от шоколадовите пръчици. Дъното на съда, в който ще се приготвя тортата, се покрива с бисквити. Залива се с част от сместа, отново се нареждат бисквити и т.н. до изчерпване на продуктите. Завършва се, като последният ред се полее със сметановата смес. Отгоре се поръсва с останалите пръчици. Преди поднасяне тортата се оставя за около 2 часа в хладилник.

сряда, 21 октомври 2009 г.

СЪВЕТИ ЗА ТЯЛОТО И ДУШАТА

ВЗИМАЙТЕ СТУДЕН ДУШ

Той стимулира сърцето и белите дробове, укрепва имунната система, закалява тялото. Достатъчно е всеки ден да се обливате 2 минути, но след като вече сте взели топъл душ.



ОТГЛЕЖДАЙТЕ СИ ЛЮБИМЕЦ

Хората, които имат в дома си куче, котка или рибки, понасят по-лесно стреса и по-рядко посещават доктор. Животните действат успокоително, което нормализира кръвното налягане.



РЕШАВАЙТЕ КРЪСТОСЛОВИЦИ

Мозъкът се нуждае от умствени упражнения, за да не закърняват функциите му. Много добра тренировка е играта на шах и решаването на кръстословици.



СКАЧАЙТЕ

Жените, които скачат всеки ден на въже или на място до 50 ръти, правят много добра услуга на тялото си. Скачането укрепва сърцето, заздравява костната система и отлага остеропорозата.

МАЛИНИ И КЪПИНИ ЗАТЯГАТ СТОМАХА


Още древните римляни употребявали смес от оцет, малини и гроздов мед като разхлабителна и лечебна напитка. Хипократ съветвал да се пие чай от малини, за да се предизвика силно изпотяване. И сега при простуда, температура, кашлица старите хора съветват да се пие малинов чай.Сокът от плодовете, смесен с такъв от черно френско грозде, помага на бременни при чести повръщания и на всички - при обща слабост и кървене на венците напролет.


Малините се използват широко при стомашно-чревни заболявания и диарии заради затягащия й ефект. Там, където трябва да се ограничава целулозата в храната/при гастрит и язва в период на обостряне/, плодовете се забраняват, а се препоръчва натурален малинов сок, който почти не съдържа целулоза.


Къпината също е едно от най-старите лекарствени растения. В древна Гърция са дъвчели листата й като средство за укрепване на венците - те съдържат много витамин С и дъбилни вещества, а също при диарии и всякакви кравоизлеви. И днес чаят от къпинови листа, смесени с малинови и ягодови, се използва при стомашно-чревни заболявания, катари на дихателните пътища, за гаргара при възпаления на гърлото и устната кухина. Заради високото съдържание на калиеви соли къпината е много подходяща при сърдечно-съдови и някои бъбречни заболявания. Плодовете оказват леко затягащо действие и са подходящи при хронични колити, придружени с диария.

понеделник, 19 октомври 2009 г.

РАСТЕНИЯ ЗА ВСЯКА БОЛЕЖКА


Лечебната сила на растенията е известна отдавна. Всяка билка действа срещу определен недъг. Ето как можете да използвате лечебните треви:


АНТИСЕПТИЧНИ - Срещу микроби отлично действат грозде, вишна, праскова, круша, девисил, стръкове от мащерка, стръкове от жълт кантарион, цветове от невен, зеле, стръкове от коприва, стръкове от лук, стръкове от полски хвощ, корени от цикория, чесън, плодове от шипка.


ПРИ УХАПВАНИЯ ОТ ЗМИИ И НАСЕКОМИ - Девисил/корени и коренища/, стръкове от жълт кантарион, плодове от малина и лимон, стръкове от полски хвощ, листа от черен бъз, листа от живовляк.


БОЛКОУСПОКОЯВАЩИ - Корени от ружа, стръкове от мащерка, риган и жълт кантарион, цветове от невен и лайка, листа от коприва, мента и широколисния живовляк, корени от цикория, семена от копър, анасон и резене.


ГАЗОДОННИ - Листа от мента, корени от глухарче, семена от анасон, копър и резене, цветове от лайка, стръкове от мащерка и риган.


ВИТАМИННИ - Праскова, диня, зеле, корени от глухарче, лук , моркови, малина, гръцки орех, домат, цвекло, хрян, чесън, плодове от шипка, ябълки, цитрусови плодове.


''ДЕЗОДОРИРАЩИ '' УСТАТА - Стръкове от мащерка, стръкове от жълт кантарион, листа от мента, плодчета от карамфил.


ПОНИЖАВАЩИ ТЕМПЕРАТУРАТА - Грозде, малина, шипка, коприва, листа от мента, цветове от липа, стръкове от мащерка, кори от върба.


ЖЛЪЧОГЕННИ - Стръкове от мащерка, жълт кантарион и полски хвощ, цветове от невен, корени от коприва, глухарче и цикория, листа от мента и розмарин, диня, моркови, домати.


КРЪВОВЪЗСТАНОВЯВАЩИ - Стръкове от жълт кантарион, листа от коприва, стръкове от овчарска торбичка, стръкове от хилядолисник, стръкове от полски хвощ, плодове от шипка, арония и черен бъз.


ПИКОЧОГОННО - Диня, грозде, лук, зеле, моркови, чесън, ябълки, магданоз, целина, листа от коприва, леска и бреза, стръкове от полски хвощ, хрян, корени от цикория.


ОТХРАЧВАЩИ - Праскови, корени от лечебна ружа, грозде, стръкове от мащерка, листа от подбел, ряпа, хрян, копър, анасон, семена от резене.


СРЕЩУ ИЗПОТЯВАНЕ - Малина, грозде, хрян, люти чушки, стръкове от мащерка, цветове от невен, черен бъз и липа, корени от глухарче, корени от цикория.


ПРОТИВОВЪЗПАЛИТЕЛНО - Корени от медицинска ружа, цикория и девисил, диня грозде, ябълка, тиква, лук стръкове от мащерка, жълт кантарион и риган, цветове от невен, хилядолисник и лайка, листа от коприва, подбел, мента и широколист живовлек, стръкове от полски хвощ, плодове от шипка.


ЗА БЪРЗО ЗАЗДРАВЯВАНЕ НА РАНИТЕ - Стръкове от кантарион, мащерка и полски хвощ, корени от глухарче и черен оман, листа от живовляк и коприва, цветове от невен и лайка, зеле, чесън, лук.


СЪРДЕЧНИ - Цветове от глог, листа от мента, корени на валериан, стръкове от дяволска уста, стръкове от бял имел, чесън, кайсия, грозде, краставици.


СЛАБИТЕЛНИ - Алое, круша, диня, тиква, кориандър, корени от коприва от цикория и от глухарче, краставици, праскови, листа от широколист живовляк, цвекло, сливи, ябълки, шипки, ленено семе, ревен, листа от сена, цветчета от рози.


СЪНОТВОРНИ И УСПОКОЯВАЩИ - Стръкове от мащерка и от жълт кантарион, цветове от невен, лайка, лавандула и липа, мак , корени от глухарче, листа от мента и маточина, шишарки от хмел.


УВЕЛИЧАВАЩИ АПЕТИТА - Девисил /корени и коренища/, стръкове от червен кантарион, бял равнец и горчив пелин, зеле, корени от глухарче, лук , ряпахрян, чесън.

ИЗГЛАДЕТЕ КОЖАТА С ЯЙЦА И МОРКОВИ


Жените във всички времена са се стремили да изглеждат добре. За да изпълнят желанието си, те са използвали всички достъпни средства. Съществуват много традиционни методи, ефиктивността на които е проверена от векове.


ЯЙЧНА МАСКА: тя се прави от цяло яйце. Белтъкът и жълтъкът се разбиват заедно, нанасят се на лицето и шията с памучен тампон на три слоя. Тя добре заглажда бръчките и е подходяща за суха и нормална кожа. Ако имате мазна кожа, ползвайте само жълтъка. След като маската постои 15-20 минути върху лицето, измийте я с хладка вода.


ЖЪЛТЪЧНО-МЕДЕНО-МАСЛЕНА МАСКА: - жълтъкът на яйцето се разбива с една чаена лъжичка мед и растителна мазнина. Нанася се върху лицето и шията с памучен тампон. След 20 мин. се измива с хладка вода. Идеална е за смесена и мазна кожа и заглаждане на разширени пори.


МАСКА ОТ ОВЕСЕНИ ЯДКИ: - една супена лъжица ядки се заливат с 3 супени лъжици топло мляко. Когато ядките бухнат, кашицата се поставя по лицето и шията. След 20 се измива с топла вода. Действа добре на чувствителна и раздразнена кожа.


МОРКОВИТЕ ПОДХРАНВАТ КОЖАТА - след нанасянето на тази универсална маска ще се удивите от подмладяването на кожата си. На ситно ренде настържете няколко моркова, добавете в нея растително масло и мляко в равни пропорции, разбийте до еднородна маса и за 20 минути нанесете на лицето. Най-добре е да се измие маската с памучен тампон, намокрен в топла вода, а след това наплискайте лицето си с хладка вода. След като изберете най-подходящата маска за своя тип кожа, важно е да не забравяте да поставите и подходящия крем за лице. Особено, ако трябва да излизате навън. Студеното време се отразява най-силно на кожата. Затова винаги когато излизате навън, поставяйте мазило с подходящи защитни свойства срещу вятъра и студа.

неделя, 18 октомври 2009 г.

Терапия с цветове


Докоментирано е това,че цветовете имат ефект върху нашето настроение и емоции.Много от нас знаят,че горещият червен и оранжев цвят ни изпълват с енергия,зеления и синия цвят ни правят по спокойни.
Наистина терапията на цветовете е доста добра и ефективна.Все повече хора я прилагат.
Червено-е енергиен цвят,свързва се със страстта и амбициите.Червеното помага за стимулиране на енергията,което ни донася необходимата свежест.Не е добре да се да се използва прекалено много,освен ако не искате да пренатоварите мястото.Този цвят е най-подходящ да се използва за стени.Доказано е,че червения цвят стимулира ученето.Така,че е добре на място определено за учене да присъства червения цвят.За повече енергия е добре да се яде червена храна.
Розово-това е цветът на сърцето.Предизвиква красиви емоции и чувство на щастие.Добре е розовото да присъства в спалнята за спокоен сън и красиви сънища.Розовото е много релаксиращ цвят.
Зелено-това е цвета който ни свързва с натуралното.Помага за преодоляване на стрес или емоционална травма.Зеленото е отпускащ цвят.Добре е в дома си и около него да имаме повече зеленина.Така всекидневно ще имаме парк за почивка и разтоварване на напрежението и преодоляване на стреса.
Синьо-е цвета на спокойствието и комуникациите.Също така е цветът на истината.Синият цвят лекува.Небесно синьото е тих и спокоен цвят,който те кара да се чувстваш така сякаш можеш да направиш всичко и да преодолееш всички неприятности.Добре е синьото да присъства в дома.Най-подходящо е да поставим сини възглавнички на канапето.Така че като седнем,да успеем да се отпуснем и да си починем заслужено.
Виолетово-внася баланс във време на стрес.Виолетовото помага при недостиг на сън.Ако не можете да спите,решението е да сложите виолетови завивки.Виолетовото ни помага да преодолеем лесно стреса в които се намираме.
Оранжево-е за добри реакции.Оранжевото е цвят с който да премахнем така нежелания мързел.Добре е да имаме на всякъде около нас по- малко оранжево за да се чувстваме по силни и енергични.
Жълто-е балансиращ цвят,внасящ спокойствие и хармония.Жълтото е цвят на концентрация и стимулиране на интелекта.Жълтото донася спокойствие на хора страдащи от клаострофобия.Жълтото е добър цвят за учене,стимулира ума.Този цвят е подходящ за спални.

смешно


Момченце казва на дядо си:

-Дядо,подръж мако този букет...

-Защо?

-Защото мама каз,че когато гушнеш букета,ще можем

да отидем до Франция....



Говорят си двама приятели:

-Чу и за Гошо?Срещнал жена си на обяд,

вечерта се оженил,а на сутринта я убил.

-Много ясно!Нали утрото е по мъро от вечерта...



Мъж към жена си:

-Какво има?Държиш се така сякаш

не съществувам!

-Остави ме!Разстроена съм.

-Аз жена ли имам до себе си или китара?



Малко момиченце в детска градина плаче.

Учителката го пита:

-Какво става кой те удари?

-Петко

-И какво ти каза?

-Каза,че тъщите трябва а се

избиват о6е от малки.



–Джони-кара се на малкото си

момиченце една майка-лицето ти е чисто,

обаче кога успя така да си изцапаш ръцете?

-Докато си миех лицето.



Момче обещава на гаджето си:

-Ще си прекараме страхотно в събота.

Купих три билета за големия мач.

-Защо са ни три?-пита тя

-Един за баща ти,един за майка ти и един

за сестричката ти.....



Млада двойка паркира колата на "Уличка на влюбени"

-Каква чудна вечер!-романтично въздъхна тя.-Толкова

е тихо и спокойно.Само чуй щурците!

Гаджето и отвръща:

-Това не са щурци,а ципове.



Отекчено момченце си играело в църква

по време на неделната литургия.

Постоянното му мърморене и свиркане

започнало да разсейва богомолците.

Накрая баща му го извел навън.На

излизане момченцето високо извикало:

-Молете се за мен!



Жена върви по улицата с разкопчана блуза

Спира я един минувач;

-Извинете,госпожо,но гърдите ви висят навън.

Тя поглежда надолу и изпищява:

-Боже мой забравих бебето в рейса!



Пияница се клатушкал по пътя,когато видял

жена да разхожда дете.

-Госпожо-казал пияницата,

-това не най-грозното дете,което съм виждал

някога.Господи колко е грозно това дете!

Пияницата отминал и жената избухнала в сълзи.

Един пощальон отишъл да види какво има.

-Какъв е проблема,госпожо?

-Току-що ужасно ме обидиха-изхлипала тя.

спокойте се-казал пощальонът,

бръкнал в джоба си и извадил хартиена кърпичка-

Избършете си сълзите.А ето и банан за шимпанзето

КОЗМЕТИКА ОТ БИРЕНАТА БУТИЛКА


Пенливата течност не е приоритет на купоните ''само за мъже''. От векове хмеловата напитка се използва като средство за разкрасяване. Пиенето на бира по време на хранене, съчетано с продължителен масаж с бирена пяна три пъти на ден бил използван като средство за уголемяване и разхубавяване на бюста още през 18-ти век от пруската кралица Луиза. Според съвременната медицина златистата течност наистина действа отлично на кожата и я прави по-мека.


БИРЕНА ВАНА СРЕЩУ ПОТЕНЕТО - препоръчват почитателите на домашни рецепти. Съставките й регулират потоотделянето. Така че ако страдате от обилно потене, сипете бутилка бира в топлата вана и полежете в нея.


Много полезно за кожата и за целия организъм е да изсипете бутилка пиво на горещите камъни в сауната. Бирената пара прави кожата мека и гладка.


БИРЕНИ МАСКИ ЗА МАЗНА КОЖА - разбит жълтък с бира е най-простата домашна маска за жени с мазна кожа. Тя прави кожата по-еластична, подобрява кръвообръщението и има почистващ ефект, който намалява значително запушването на порите . Дори редовното измиване на лицето с бирена пяна е достатъчно в случай, че нямате време за специални маски.


БИРАТА КАТО ЛОСИОН ЗА КОСАТА - е най-популярното приложение на пенливата напитка за разкрасяване. Косата става по-бляскава и жизнена. Много фризьори съветват за подхранване косата да се изплакне с бира, след като е измита и леко подсушена. Миризмата бързо се изпарява и остава само положителния ефект.


събота, 17 октомври 2009 г.

НАЙ-ПОЛЕЗНИТЕ НАПИТКИ


ЗЕЛЕН ЧАЙ


Зеленият чай е един от най-добрите източници на антиоксиданти вещества, извеждащи токсините и възпрепятстващи образуването на нови. Благодарение на тях се препоръчва при всички видове инфекциозни заболявания, а също и за профилактика на атеросклерозата и онкологичните заболявания. Флуорът в зеления чай заздравява костите и зъбите. Зеленият чай ускорява обмяната на веществата и по този начин може да спомогне за отслабването. С помощта на 1 чаша зелен чай се изгарят около 70 калории. Зеленият чай съдържа много йод и затова се препоръчва на хората, страдащи от заболявания на щитовидната жлеза, а голямото количество флуор, който способства за укрепването на зъбния емайл, го прави полезен за здравето на зъбите. Пакетче запарен зелен чай, поставен върху очите, е полезно за премахване на възпалението и преумората. За тази цел трябва да се натрие окото със сока от пакетчето по посока от външния ъгъл на окото към вътрешния. Зеленият чай е противопоказен за страдащите от артрит и подагра, при повишена дейност на щитовидната жлеза.


ЧАЙ ОТ МЕНТА


Помага при разтройства в стомаха, облекчава коликите, стимулира храносмиласнето. Ментата притежава противоспазмено действие, премахва болката в мускулите и мускулното напрежение.


МЛЯКО


Млякото съдържа сложни въглехидрати, белтъчини и малко мазнини. Затова то се усвоява бавно, а вие усещате ситост продължително време. Благодарение на сложните въглехидрати нивото на захар в кръвта остава стабилно. Калцият в млякото помага за доброто усвояване на витамин Д, помага и на клетките да изгарят мазнините. В чаша мляко има 120 калории.


СОК ОТ КАРТОФИ


При хроничен запек, гастрит, язва на стомаха и на дванадесетопръстника, при повишена киселинност, жлъчночернодробна недостатъчност, жлъчни камъни, хемороиди, отоци. Използват се сурови обелени картофи 100 г. дават около 40 мл. сок без вкус и мирис.Може да се приема по половин чаша 1-2 пъти дневно в продължение на месец. Може да се подправи със сок от моркови и лимон. При язвена и захарна болест се препоръчва дозата да се увеличи на половин чаша 4-5 пъти дневно.


СОК ОТ ЦЕЛИНА


При физическа психическа умора, възстановяване след инфекциозни болести, ниско кръвно налягане, артрити, подагра, ревматизъм, бъбречни камъни, безапетитие неврози, импотентност, затлъстяване. Използват се стеблата. 100 гр. целина дава около 55 мл. сок с приятен вкус. Прилага се в доза 1 чаша/200г./ в продължение на 15-20 дни. Може да се смеси със сок от моркови и лимон.


МЕДЕНКИ

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:


250 гр.мед


150 гр.захар


300 гр. стопено масло
500 гр.брашно


1 лъжица какао


1 пакетче бакпулвер


настъргано индийско орехче


щипка сол


1 яйце


За украса - половинки белени бадеми и лешници.


НАЧИН НА ПРИГОТОВЛЕНИЕ:


Разтопяват се медат, захарта и маслото. Поизстиват и се смесват с яйцето, брашното, бакпулверът и подправките. Омесва се гладко тесто и се оставя да престои една нощ. Тестото се разточва между фолио с дебелина около половин сантиметър. Изрязват се звезди и полумесеци. Нареждат се в тава, покрита с хартия за печене, украсяват се с половинки бадеми и лешници. Пекат се около 15 мин. при 175 градуса.


петък, 16 октомври 2009 г.

ТЕЛЕШКО СЪС СУСАМ

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

1 кг.крехко телешко месо

черен пипер,сол, 2-3 лъжици олио, 2 глави лук

четвърт литър сухо бяло вино

4 лъжици мед

1 ч.л. канела, 5 лъжици соев сос

100 гр. сусам, 1 ч.л. препечено брашно

НАЧИН НА ПРИГОТОВЛЕНИЕ:

Месото се измива и се подсушава. Поръсва се с черен пипер и сол и се изпържва от всички страни в сгорещено олио. Прибавят се целите глави лук и виното. Пече се около час в предварително нагрята фурна до 180 градуса. Медат, канелата и соевият сос се разбъркват добре и с една трета от сместа се намазва месото отвсякъде. Продължава да се пече и 10 мин. преди преди края се добавя и останалата смес. Месото се изважда и се поръсва с изпържения без мазнина сусам и се оставя на топло. Сосът се прецежда от лука и в него се разтваря препеченото брашно. Вари се малко и се подправя със сол и черен пипер. Сервира се с гарнитура ориз и броколи.

НОВОГОДИШНА ТОРТА

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

4 яйца

4 лъжици топла вода

100 гр. захар

1 пакетче ванилия

200 гр. бадеми

50 гр. брашно

1 бакпулвер, 1 ч.л. канела, 1 ч.л. смляно кафе, шоколад на прах

НАЧИН НА ПРИГОТОВЛЕНИЕ:

Жълтъците, захарта, водата и ванилията се разбиват. Прибавят се разбитите на сняг белтъци, смлените бадеми, брашното, бакпулверът, канелата и кафето и внимателно се разбърква. Пече се в намазана с маргарин форма. След като изстине, се намазва с шоколадова глазура от един разтопен шоколад и се гарнира с обелени бадеми. Вместо шоколад може да се направи глазура от 3 лъжици какао, 4 лъжици захар и 2 лъжици вода. Сместа ври , докато се разтопи захарта. Накрая се прибавя масло колкото орех.

ПЕЧЕНА ПУЙКА


НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:


1 пуйка


1 глава лук


9-10 лъжици масло или маргарин


дреболиите на пуйката


3/4 чаша ориз


50 гр. стафиди


магданоз, сол, черен пипер


НАЧИН НА ПРИГОТОВЛЕНИЕ:


Пуйката се поръсва отвътре и отвън със сол и черен пипер. Лукът се нарязва на ситно и се задушава в 4 лъжици масло. Прибавят се нарязаните на дребно дреболии и се задушават. Най накрая към сместа се прибавя оризът. Налива се вода и ври, но не до пълно омекване на ориза. Добавя се сол, черен пипер, стафидите и ситно нарязания магданоз. Пуйката се пълни с добре разбърканата смес и се зашива. Полива се с 5-6 лъжици масло и се пече. Поднася се с пържени картофи, задушено кисело зеле, грах с масло.

ИЗГЛАДЕТЕ БРЪЧКИТЕ С ПРЪСТИ


Ако не можете да си позволите лифтинг или лазер терапия, заличете само бръчките. Ще ви помогнат няколко упражнения, които са леки за изпълнение и доставят удоволствие. Главната им цел е да ви отърват от стреса, който е враг номер 1 на красотата. Но преди това трябва да подготвите лицето си.


Видът повяхва с тъмни кръгове около очите. Там кожата е нежна и тънка и почти не съдържа мазнина. Затова освен да нанасяте сутрин и вечер специални кремове, правете и подхранващи маски. През лятото често се появяват тъмни петна. Ще се избавите от тях с процедури с хидро хинин, но задължително е да ползвате кремове с UV защита. Множество жени страдат от купероза - повърхностни червени капиляри. Сега има разнообразни продукти, които спомагат за спиране или поне за намаляване на процеса. Те се нанасят под основния крем. При гримиране е добре да ползвате крем пудра, защото тя по-плътно прикрива зачервяванията.


След като сте взели всички козметични мерки, пристъпете към упражнения, които не отнемат повече от 15 минути. Те се изпълняват по 10 пъти с пръсти с леко притискане, масажиране и поглаждане и освен, че помагат при бръчки, действат релаксиращо на цялото тяло. Помнете, че ръцете трябва да са топли. Студените ще загреете, като търкате дланите една в друга.. Това пък ще достави на организма допълнителна енергия.


1. С цяла длан натиснете слепоочията и ушите, като дълбоко вдишате и издишате.


2. Като редувате дланите, масажирайте челото в посока от основата на носа към върха на главата.


3. Показалците притискат слепоочията, а средните и безименните пръсти - носа и отстрани.Започнете с дълбоко вдишване, натиснете с задържането на въздуха и отпуснете с бавно издишане.


4. Преместете дланите напред така, че да покрият очите и бузите. Дишайте равномерно.


5. Свийте ръцете в юмрук с опънат палец. Той докосва областта под ухото, а пръстите - брадичката и отстрани. Упражнението се прави с поглаждане.


6. Масажирайте темето с разтворени пръсти по посока към върха на главата.

четвъртък, 15 октомври 2009 г.

ВОДАТА - ИЗТОЧНИК НА ЗДРАВЕ И КРАСОТА


Безспорна е ролята на водата за наличието на живот. Тя осигурява транспорта на източници на енергия, ензими, хормони. За да бъде постоянен обемът на телесните течности, необходимо е да има баланс между приема и загубата на вода от организма. Тя се осъществява през отделителната система средно около 1500 мл./24 ч., чрез дишането - около 300 мл./24 ч., чрез потта, както и невидими изпарения през кожата - 700-800 мл./24ч., с изпражненията - около 100-150 мл./на ден.


Ето и няколко причини поради които да пиете повече вода:



1. ИЗЧИСТВА ТОКСИНИТЕ ОТ ОРГАНИЗМА - Тя има добър ефект върху стомашно-чревния тракт. Бъбреците са естествен филтър на организма и правилното им функциониране е пряко обвързано с всекидневното количество изпита вода.



2. ВОДАТА Е ВАЖНА ЗА ПРАВИЛНОТО ХРАНОСМИЛАНЕ - В0дата не само предотвратява появата на запек, но и участва и пряко в усвояването и преработването на храната и в химическите реакции, свързани с тях. А пак благодарение на нея преработените вещества се отделят при уриниране.



3. ВОДАТА ПОНИЖАВА РИСКА ОТ ИНФАРКТ - Хората, които пият дневно поне по 5 чаши вода, са заплашени в по-малка степен от инфаркт и сърдечни заболявания в сравнение с онези, които се ограничават с до 2 чаши вода.



4. ВОДАТА РЕГУЛИРА ТЕЛЕСНАТА ТЕМПЕРАТУРА - Водата е чудесен охладител. След активни спортни занимания често прибягваме към различни разхладителни напитки. Водата е важна за мускулите и ставите. Спортистите, особено онези, които практикуват силови спортове, знаят, че недостигът на вода в организма може да причини мускулни спазми.



5. ВОДАТА ВЪЗВРЪЩА ЕНЕРГИЯТА - Средно в горещите дни губим около 10 чаши телесни течности - чрез потенето, дишането, отделителните процеси. Дори най-лекото обезводняване може да причини намаляване на концентрацията, главоболие, раздразнителност и физическа отпадналост. Затова водата е безспорно от жизнена необходимост за правилното функциониране на организма. Нивото на кислорода в кръвоносната система е правопорпоционална на количеството вода, която изпиваме. Колкото повече кислород има в организма ни, толкова по-вече мазнини ще изгаряме, за да генерираме енергия.



6. ВОДАТА НАМАЛЯВА РИСКА ОТ ИНФЕКЦИИ - Недостигът на вода води до различни заболявания. Подобрява общото здравословно състояние. Лекарите съветват да се поемат повече течности, особено при грип или остро респираторно заболяване. Водата сваля температурата.

ШИПКАТА БОРИ ВИРУСИТЕ


Шипката пази от грип. Лечебното действие се дължи на голямото количество витамин С в плода. Веществото е 3-4 пъти повече отколкото касиса, и 10-20 пъти повече отколкото в ябълките. Цветовете на растението са богати на етерични масла. Плода има и много каротин, витамин К и Р, пектин. Освежаващо действат органичните киселини - лимонена и ябълчна, захарите.


Калиевите и натриевите соли засилват кръвообръщението, стимулират обмяната на веществата. Железните соли пазят кръвта от анемия.


Избирайте обаче само напълно узрели, изсушени на проветриво плодове/наситено оранжеви на цвят/. Зелените, презрелите и сушените на открито шипки са бедни на витамин С.


ЗА АПЕТИТ:


1.100 мл.сок от шипки, 50 мл. - от ананас, 50 мл. от вишни.


2. 100 мл.сок от ягоди, 50 мл. бананова каша, 25 мл. сок от лимон, 25 мл. сок от шипка.

МАНДАРИНАТА ГОНИ БРОНХИТА


Мандарините блокират възпаленията в белите дробове. Хапвайте повече мандарини през зимата, съветват диетолозите. Сочният плод повишава съпротивлителните сили на тялото срещу зарази, отваря апетит и подобрява обмяната на веществата.


Кората на мандарината е балсам за бронхитите. Блокира възпаления в белите дробове. Облекчава кашлицата. Помага при бронхит. Спира гаденето, кара храносмилателната система да работи по-добре.


Китайската народна медицина препоръчва сок от мандарина и за лечение на гъбички.

сряда, 14 октомври 2009 г.

Уникална брачна церемония


7 годишната мъжка маймуна и 6 годишната женска маймуна имаха уникална брачна церемония.Поради голямата им и искрена любов от зоологическата градина разрешили вдигането на тази уникална сватба.В момента двойката си живее щастливо в зоологическата градина и си имат две малки маймунки.

понеделник, 12 октомври 2009 г.

ФИТОТЕРАПИЯТА ЛЕКУВА БРОНХИТА

Хроничният бронхит е сериозен проблем. Типичен е за сезона. Най-добрият начин за лечение в домашни условия е фитотерапията. Билкови чайове, инхалации с билки, гаргара и т.н. са все проверени от народната медицина ефикасни средства за лечение.

На хората с бронхит фитотерапевтите препоръчват да пият чайове от листа на подбел и на живовлек, от стръкове мащерка, риган и жълт кантарион, от цветове на лавандула, от корени на иглика и на ружа.

Много полезен за пиене е и студения воден извлек от ленено семе или от семена от дюли. Водния извлек се приготвя като от вечерта в 400-500 мл. вода се накисва една супена лъжица от семето. На следващия ден извлекът се прецежда и се пие на малки глътки през целия ден.

Билковите чайове, както и водните извлеци стават още по ефикасни, ако се подсладят с пчелен мед или мед от борови шишарки и борови връхчета.

Страдащите от хроничен бронхит трябва да се пазят от преохлаждане. Добра лечебна процедура за тях са и парните инхалации с етерични масла. На котлона на печката се слага да заври вода. След това съдът се дръпва от котлона и се прибавят няколко капки етерично масло от розмарин, евкалипт, бор, лавандула, кипарис или чаен храст. Изпаренията се дишат през носа и през устата. Още по-ефикасно ще е вдишването им, ако преди да се надвесите над лечебните пари покрийте главата си с хавлиена кърпа. Така вдишаните от вас пари ще навлязат по-дълбоко в дробовете ви.

НОКАУТИРАЙ ГРИПА, ПРЕДИ ДА ТЕ ПОВАЛИ


Човек винаги може да реагира навреме и адекватно, за да не позволи на грипа да го прикове на легло . Както се казва, нокаутирайте го, преди той да е направил това с вас. За това винаги можете да намерите време и средства.


Ако сте на работа и усещате, че се разболявате, може да приложите процедурата със сгряващата вана. Тъй като не е удобно да направите топла вана на краката си, направете на ръцете си. Не ви е необходимо нищо друго, освен топла вода от крана на офиса.


Пуснете крана и запретнете ръкави над лактите. Поставете ръцете си под топлата струя вода. Обливайте ги последователно от лактите към китките и в обратна посока. Отначало температурата на водата трябва да е по-ниска - 38-39 градуса. докато привикнете с нея. Бавно и постепенно увеличавайте температурата, докато стигне 42-43 градуса. Задръжте ръцете си в търпимо гореща вода 5-7 минути. Накрая ги подсушете добре. Облечете вълнен пуловер или друга топла горна дреха. За да нямате проблеми с гърлото, нарежете половин лимон и от време на време изсмуквайте по парченце. Ако нямате лимон под ръка, но имате саксия с алое, дъвчете парченце лист от алое.


Щом почувствате студени тръпки по тялото си, а краката си студени, събуйте обувките и както сте с чорапи разтриите ходилата си. По стъпалата има акупунктурни точки за всеки от вътрешните ви органи. Разтривайки стъпалата и масажирайки тези точки, вие стимулирате работата на вътрешните органи.


Ако сутринта сте се събудили с болки в гърлото и със запушен нос, най-доброто противодействие на атакуващия ви грип е настройката от ехинация. Разтворете в една супена лъжица хладка вода 40-50 капки от тази настройка и ги изпийте. През целия ден вземайте по 20 капки от настройката през 1-2 часа.


Ехинацията е мощен имуностимулатор, който моментално активизира защитните сили.


В началото на грипната атака ще сгрешите, ако се храните обилно. По добре е да минете на чайове и на прясно изцедени плодови сокове.


ВНИМАНИЕ - ПРОТИВОВИРУСЕН КОКТЕЙЛ :


1. 1,5 л. вода завира. Изчаква се да се охлади малко и в нея се разтваря 0,5 г. витамин С, супена лъжица морска сол и сокът на един лимон. Коктейлът се пие по малко в продължение на 1,5 часа.


2. Преди лягане вземете топла вана или горещ душ, обуйте вълнени чорапи, облечете топла пижама и на сутринта ще се чувствате добре.